OMAGIU: Dem Rădulescu, George Constantin şi Ştefan Bănică, omagiaţi postum pe Aleea Celebrităţilor

OMAGIU: Dem Rădulescu, George Constantin şi Ştefan Bănică, omagiaţi postum pe Aleea Celebrităţilor

 Dem Rădulescu, George Constantin, Ştefan Bănică şi Dinu Manolache vor fi omagiaţi postum pe Aleea Celebrităţilor de Ziua Mondială a Teatrului pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului, duminică, de la ora 12:00, în Piaţa Timpului din Bucureşti.

Decernarea se va face în prezenţa Primarului General al Municipiului Bucureşti, Ioan Răzvan Sava şi a fiilor şi fiicelor celor omagiaţi: Ştefan Bănică, Mihai Constantin, Ilinca Manolache şi Irina Rădulescu.
Ceremonia de decernarea a stelelor pe Aleea Celebrităţilor se va desfăşura sub egida Teatrului Metropolis şi a Primăriei Municipiului Bucureşti, împreună cu partenerii Cocor şi Sabion.
Dem Rădulescu va fi omagiat de către academicianul Răzvan Theodorescu, George Constantin de către Horaţiu Mălăele, Ştefan Bănică de către Stela Popescu şi Dinu Manolache de către Virginia Mirea.
"Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului omagiem postum patru mari actori. Medaliile vor fi înmânate moştenitoriilor lor întru talent şi pasiune. Alături de ei, actriţe-soţii, actriţe-mame. Îi cunoaşteţi, îi recunoaşteţi pe toţi. Ce poate fi mai frumos decât o duminică petrecută în familie, în familia Teatrului.", a declarat George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis.
"Mă bucur să particip la această sărbătoare a Teatrului, arătând împreună cu dumneavoastră respectul cuvenit celor patru familii de actori prezente aici, în Piaţa Timpului, familii al căror nume este dus mai departe cu succes de a doua generaţie de actori.", a declarat Daniel Stoica, acţionar Cocor.
În cadrul evenimentului, va fi înmânată câte o stea de aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.
Dem Rădulescu s-a născut în 30 septembrie 1931, la Râmnicu Vâlcea şi a decedat în 17 septembrie 2000, la Câmpina. A absolvit Facultatea de Teatru în 1954, la clasa Irinei Răchiţeanu-Şirianu, după care a fost angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti. Marele actor de comedie se considera "actor de inspiraţie", iar atunci când juca, spunea că intră într-o mare "transă". Prezenţa numelui său pe afiş, la teatru, ducea întotdeauna către un inegalabil succes, însă, uriaşa popularitate i-au făcut-o în egală măsură filmul, televiziunea sau teatrul de revistă, cu spectacolele "Salutări de la Vasile" şi "Dai un Biban, dar face!". Din 1955 a devenit profesor de actorie în IATC, Facultatea de Teatru, secţia actorie, până la finalul vieţii, unde a îndrumat şi format, generaţii de actori. A fost căsătorit cu actriţa Adriana Şchiopu şi au împreună o fiică, Irina Rădulescu, ambele actriţe la Teatrul Mic din Bucureşti.
George Constantin s-a născut în 3 mai 1933 şi a decedat în 30 aprilie 1994. George Constantin a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie în 1956, la clasa lui Nicolae Bălţăţeanu, făcând parte din promoţia de aur, alături de: Silvia Popovici, Sanda Toma, Draga Olteanu-Matei, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, Constantin Rauţchi, Silviu Stănculescu, Eliza Plopeanu. Şi, aşa cum spunea, a învăţat meserie "şlefuindu-se" pe lângă nume mari din teatrul românesc: Aura Buzescu, Gh. Storin, Ion Finteşteanu, George Vraca, Aurel Athanasescu, Nineta Gusti, Ion Şahighian, Sanda Manu, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei. Numea rolurile, "vieţi care i s-au dat" faţă de care se simţea responsabil, şi după mulţi ani de teatru, când i s-a cerut un curriculum vitae, a numărat personajele: "50 la Teatrul «Nottara», 12 în alte teatre, 11 la televiziune, peste 200 la radio". Amintim în teatru cele trei roluri din dramaturgia shakespeariană magistral interpretate de George Constantin: Prospero în regia lui Liviu Ciulei, Regele Lear în regia lui Radu Penciulescu la Teatrul Naţional Bucureşti şi Timon din Atena în regia lui Dinu Cernescu la Teatrul Nottara, iar în film rolul procurorului din ,"Reconstituirea" regizat de Lucian Pintilie. În realitate erau mult mai multe, iar rigoarea cu care se autocenzura e dovedită şi de faptul că, dintr-o filmografie de 50 de roluri, pomenea doar de vreo patru. A fost căsătorit şi are un fiu, Mihai Constantin, actor al Teatrului Bulandra şi al Teatrului Naţional din Bucureşti.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.