OBLIGAŢII: Persoanele juridice care au primit notificări de la ANAF cu privire la inactivitate trebuie să aducă la zi, în termenul stabilit, toate obligativitățile fiscale

OBLIGAŢII: Persoanele juridice care au primit notificări de la ANAF cu privire la inactivitate trebuie să aducă la zi, în termenul stabilit, toate obligativitățile fiscale

 Persoanele juridice care au primit notificări de la ANAF cu privire la inactivitate trebuie să aducă la zi, în termenul stabilit, toate obligativitățile fiscale. În caz contrar, pe numele societății notificate se emite decizia de inactivitate, iar firma nu va mai putea funcționa.

Luna aceasta au fost verificate toate societățile comericiale în vederea actualizării declarațiilor și a respectării obligațiilor fiscale. Inactivitatea societății poate fi cauzată de sustragerea de la controalele efectuate de Agenția Națională de Administrare Fiscală sau de expirarea unor declarații.
„Contribuabilii, plătitorul, persoană juridică sau orice entitate fără personalitate juridică este declarat inactiv și îi sunt aplicabile prevederile din Codului Fiscal privind efectele inactivității dacă se află în una din următoarele situații: nu își îndeplinește pe parcursul unui semestru calendaristic nici o obligatie declarativă prevăzută de lege, se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permite organului fiscal identificarea acestuia, organul central constată că nu funcționează la domiciliul fiscal declarat, inactivitatea temporară înscrisă în registrul comerțului, durata de funcționare a societății a expirat, societatea nu mai are organe statutare sau durata deținerii spațiului cu destinație de sediu social este expirată”, a arătat Nicoleta Orza, şefa Administraţiei Finanţelor Publice Sighet.
În cazul în care societatea a fost notificată cu privire la inactivitate, aceasta trebuie să își actualizeze toate obligativitățile în termen de 30 de zile.
“Dacă în 30 de zile nu sunt îndeplinite aceste obligativității se  emite decizia de inactivitate a  societății cu reprecusiunile conform legii”, a mai precizat Nicoleta Orza.
În cazul în care societatea a fost declarată inactivă, contribuabilul trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru reactivare. Acesta trebuie să își îndeplinească toate obligațiile prevăzute de lege, să nu înregistreze obligații fiscale restante și să funcționeze la domiciliul fiscal declarat. De asemenea acesta trebuie să nu se mai afle în situația pentru care a fost declarat inactiv.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.