Obiceiuri din popor de ziua Sfântului Alexie

17 martie e cunoscută drept ziua Sfântului Alexie, ”Omul lui Dumnezeu”, sau Alexiile, Moș Alexe, Ziua Șarpelui, Ziua Peștelui, Alexă cel cald.

Alexie este o reprezentare mitică sezonieră, patron al viețuitoarelor care iernează sub pământ, în scorburi și sub scoarța copacilor, sub pietre sau în ape, deținând la brâu două chei. Cu o cheie deschide Pământul în preajma echinocțiului de primăvară (17 martie) și îl încălzește pentru a slobozi vietățile care au iernat, iar cu cealaltă cheie închide pământul în preajma echinocțiului de toamnă, de Ziua Crucii (14 septembrie).

În credința populară, se spune că, dacă gângăniile vor ieși înainte de Alexie, primăvara va fi lungă și friguroasă. Tot în această zi încep a cânta broaștele și a se întoarce berzele și cocostârcii.

În zorii zilei de Alexii, se greblau si măturau ogrăzile și livezile, iar gunoaiele și resturile vegetale se aprindeau în credința că livezile vor fi ferite de insecte, semănăturile de secete, oamenii și vitele de șerpi. În același scop, se înconjurau cu cârpe aprinse și tămâie pomii, casele și anexele gospodăriei, realizând adevărate cercuri magice peste care șerpii, insectele, broaștele nu puteau trece. Focurile de Alexii reprezenta o purificare rituală a spațiului înconjurător și sprijineau Soarele să depășească momentul critic al echinocțiului de primăvară.

În această zi nu se rostea cuvântul șarpe, nu era voie să te gândești la el, oamenii vorbind despre el cu respect, numindu-l: „Cel ce se târăște, Gânganie, Domn”, pentru ca șerpii să nu atace animalele din gospodărie.

Potrivit unei legende, Dumnezeu ar fi strâns toate insectele într-o ladă, pe care apoi a dat-o lui Alexie pentru a o arunca în mare. Ajuns pe malul mării, Alexie deschide din curiozitate lada și astfel toate gângăniile și insectele încep din nou să se răspândească pe pământ, în apă, pe ierburi și în copaci. De atunci, „nu numai Pământul, ci chiar apa mării e plină de tot felul de jigănii și gângănii”. Supărat pentru că nu l-a ascultat, Dumnezeu l-ar fi prefăcut pe Alexie în cocostârc pentru a aduna, între 17 martie și 14 septembrie, toate insectele împrăștiate pe pământ, până când acestea se vor refugia în căldura pământului.

Sursă informații: Muzeul de Etnografie și Artă Populară – text: Gabriela Filip, muzeograf

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.