VIDEO | Noutăți despre legea carantinării, valabilă începând de azi

Legea care să completeze vidul legislativ cu privire la măsurile de carantină și izolare obligatorie, în contextul deciziei date de Curtea Constituțională a României  a apărut sâmbătă în Monitorul Oficial șii intră în vgoare începând de astăzi. Pe scurt, carantina va viza persoanele sănătoase, dar care pot fi expuse și va fi posibilă și la domiciliu, iar izolarea obligatorie va viza persoanele bolnave. Asimptomaticii vor putea fi în continuare internați obligatoriu, în anumite situații, dar toate măsurile vor putea fi contestate de cei în cauză, cu soluționarea urgentă a cererilor.

Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic  are însă un spectru mai mare de aplicare, în sensul că vizează nu doar situația actuală, dată de pandemia de COVID-19, ci și alte situații cu risc epidemiologic – alte epidemii sau pandemii viitoare și nu numai unde trebuie luate măsuri temporare . Legea conține numeroase definiții, printre care și pentru carantină și izolare. Totuși, carantina vizează persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unei boli contagioase – se va dispune separarea fizică a acestor persoane de alte persoane, în spații special desemnate de alte autorități, la domiciliu sau în locul declarat de pesoana carantinată, iar fiecare măsură de carantină va fi dată individual, nu colectiv, prin decizie motivată a direcției de sănătate publică, care va include și durata măsurii, precum și calea de atac prevăzută de lege – adică să poată fi contestată în instanță.

Cei care nu vor respecta măsura carantinei la domiciliu/locația declarată vor fi obligați să suporte cheltuielile carantinării în spațiul special desemnat de autorități, ele vor fi recuperate apoi de stat de la cei în cauză.

La articolul 7 din lege, scrie că măsura carantinării se va aplica acelor persoane suspecte să fie infectate sau purtătoare ale virusului care sosesc din zone cu risc ridicat sau au venit în contact direct cu persoane confirmate cu boala infecto-contagioasă, în cazul actual, fiind vorba de noul coronavirus.

În situația în care aceste persoane refuză măsura carantinării la domiciliu/la locația declarată sau când încalcă această măsură, cu care fuseseră de acord deja, se va dispune carantina în locuri special amenajate dacă medicul recomandă și reprezentantul direcției de sănătate publică decide aplicarea acestei măsuri pentru că ar exista riscul de transmitere a bolii – desigur, măsura va fi conținută într-o decizie și aceasta va putea fi inclusiv contestată. Până când va veni această decizie însă, persoana respectivă nu va părăsi domiciliulsau locația declarată.Sursa. avocatnet.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.