VIDEO | Noi restricții în Maramureș

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară și a decis mai multe măsuri pentru prevenirea și limitarea infecției cu noul Coronavirus, a declarat președintele CJSU Maramureș, prefectul Nicolae-Silviu Ungur. Având în vedere valoarea ratei de incidență peste limita de alertă în județul Maramureș au fost adoptate noi decizii, astfel se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani în toate spațiile publice deschise din județ, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Potrivit noilor reglementări administratorii/proprietarii spațiilor publice deschise stabilite afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în aceste spații. De asemenea, s-a interzis în județ activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Centrele comerciale din municipiul Baia Mare își vor suspenda activitatea în zilele de sâmbătă și duminică, pentru o perioadă de 14 zile, cu excepția Hypermarket-urilor.. Vor putea comercializa în sistem catering/”take-away” agenții economici din cadrul acestor centre, care prepară hrană și comercializează produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice (zona fast food). Farmaciile din cadrul celor trei centre comerciale băimărene vor rămâne deschise în zilele de sâmbătă și duminică. O altă măsură prevede limitarea în municipiul Baia Mare, pentru o perioadă de 14 zile, programul de lucru cu publicul a magazinelor/agenților economici/operatorilor economici, care comercializează bunuri alimentare și nealimentare în intervalul orar 8.00-22.00, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de distribuție carburanți. Programul de lucru în instituțiile publice va fi adaptat în schimburi, prin reducerea numărului de angajați în fiecare birou, prin telemuncă – primirea și transmiterea documentelor prin email, poștă sau curierat; fiecare conducător de instituție va evalua activitatea și va dispune măsurile necesare. Pentru a evita aglomerarea de persoane va fi modificat programul mijloacelor de transport în comun, pentru o perioadă de 14 zile în zona metropolitană și în municipiul Baia Mare.

Pentru desfășurarea activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul economiei și evitarea producerii aglomerării de persoane, pentru o perioadă de 14 zile, în toate magazinele comerciale/agenți economici din municipiul Baia Mare, se va asigura pentru fiecare client o suprafață utilă neocupată (de rafturi, mobilier) de minim 4 mp (numărul maxim de clienți se va calcula în funcție de suprafața magazinului/agentului economic și va fi afișată la intrare). Accesul se va realiza, acolo unde este posibil, unidirecțional, cale/flux de acces pentru intrare, respectiv cale/flux de acces pentru ieșire, iar acolo unde nu este posibil se vor amplasa linii/bariere de separare.

Acces interzis fără mască de protecție în zonele aglomerate din spațiile deschise.

Administratorii piețelor agroalimentare, târgurilor, expozițiilor, locațiilor de comercializare a produselor tradiționale și alte bunuri în aer liber, obiective turistice, pelerinaj nu vor permite, pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice, accesul cetățenilor în aceste zone fără purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul. Sunt exceptate de la această măsură persoanele care nu au împlinit vârsta de 5 ani. Se interzice în municipiul Baia Mare, pentru o perioadă de 14 zile, accesul în bazele/sălile de sport din cadrul unităților de învățământ preuniversitar a persoanelor care nu sunt legitimate în cadrul unor cluburi sportive și care nu participă la competiții derulate sub egida federațiilor sportive de specialitate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.