VIDEO | Noaptea muzeelor 2021: Maramureșenii au trecut în număr mare pragul instituțiilor de cultură deschise până târziu

La sfârșitul săptămânii trecute a fost noaptea muzeelor iar maramureșenii au trecut în număr mare pragul instituțiilor de cultură deschise până târziu. Și muzeele din Baia Mare au pregătit mai multe momente artistice pentru viziatori.

După ce instituţiile de cultură au stat cu lacăte pe uşi luni de zile, din cauza pandemiei, românii și maramureșeni deopotrivă au profitat din plin de Noaptea Muzeelor Deschise.

”A fost un eveniment foarte bine primit de către public. Noi ne-am organizat cu respectarea măsurilor de siguranță pentru cei care ne-au trecut pragul. A fost o bucurie să îi avem din nou aproape pe cei care sunt prietenii muzeului, am avut în jur de 700 de vizitatori pe parcursul a 5 ore. Muzeul de Etnografie a fost deschis între orele 18:00-23:00 dar colegii mei au stat până spre miezul nopții pentru că lumea venea în continuare și nu am vrut să închidem poarta nimănui. La Muzeul Satului au fost două ore de vizitare, de la ora 18:00 la ora 20:00. Noi am pregătit pentru cei care au venit și momente speciale, momente artistice pentru a le face mai ușoară așteptarea. Au fost situații în care au trebuit să stea la coadă afară pentru ca să se elibereze spațiile interioare ca să respectăm normele sanitare”, a explicat Monica Mare, manager Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară.

”Am constat o dorință deosebită a publicului de a ne reîntâlni chiar aici în casa istoriei din Baia Mare și am avut surpriza să constatăm că nu s-a pierdut interesul pentru ceea ce putem noi oferi prin urmare a fost și un aflux destul de mare de vizitatori. Am numărat 814 persoane în intervalul orar 16:00-24:00, interval în care Muzeul Județean de Istorie și Arheologie a fost deschis pentru vizitare și faptul se adaugă și unei alte zile, cea de 1 iunie când a fost prima dată când am încercat să îi atragem, a fost și atunci o zi gratuită, pentru copii în special. Atunci ne-au trecut pragul 200 de copii și am simțit că publicul așteaptă să se reîntâlnească cu muzeul. Dacă cumulăm cele două evenimente, 1 iunie și noaptea muzeelor, avem peste 1000 de oameni beneficiari ai serviciilor noastre culturale, ceea ce este îmbucurător” , a precizat Viorel Rusu, manager Muzeul Județean de Istorie și Arheologie.

Noaptea Muzeelor este un proiect cultural derulat de Comisia Europeană în parteneriat cu UNESCO, care are ca obiectiv principal facilitarea accesului la cultură a tinerilor și a familiilor cu copii mici, prin deschiderea simultană a muzeelor din întreaga Europă, pe durata unei nopți.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.