Muzeul Maramureșan pe simezele ArtSafari

În perioada 27 octombrie 2023 -14 ianuarie 2024, la Palatul Dacia România din București, pictorul maramureșean Traian Bilțiu Dăncuș va străluci din nou, după mai bine de o jumătate de veac, în expoziția „Traian Bilțiu Dăncuș. Culorile Maramureșului”.

Ultima expoziția a artistului a avut loc la Salonul Oficial, în 1969, la ceas omagial.

În anul 1981, patrimoniul Muzeului Maramureșan s-a îmbogățit cu o frumoasă colecție de pictură și grafică aparținând maestrului Traian Bilțiu – Dăncuș, prin stăruința directorului de atunci, dr. Mihai Dăncuș. Dintre acestea, 54 de picturi ulei pe pânză au fost achiziționate de muzeu cu sprijinul financiar al Comitetului Sindicatului Combinatului de Prelucrare a Lemnului din Sighetu Marmației, prin președinte ing. Godja Vasile.

O parte reprezentativă din această colecție (72 de picturi) este prezentă acum pe simezele ArtSafari și ne invită într-o călătorie artistică profundă și emoționantă, în special în inima Maramureșului și în sufletele oamenilor săi.

Traian Bilțiu – Dăncuș a fost un pictor cu o viziune profundă și autentică, care a reușit să creeze lucrări ce transcend granițele vizuale și ajung direct la sufletul privitorului. Prin explorarea culorilor și a emoțiilor, artistul a lăsat o amprentă durabilă în peisajul artistic contemporan.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.