MUZEUL JUDEȚEAN DE MINERALOGIE: A fost lansat oficial ”Muzeul virtual”

Vineri 7 februarie, la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, a avut loc deschiderea oficială a Expoziției interactive Muzeul Virtual. În deschiderea evenimentului, după o scurtă retrospectivă a activității culturale, realizate de Muzeul de Mineralogie pe parcursul anului 2024, prezentată de directorul Muzeului domnul conf. univ. dr. ing. Ioan Denuţ, au cântat și au încântat publicul, elevi ai Colegiului de Arte Baia Mare. Au interpretat elevii Ștefan Raț, clasa a VIII-a (la vioară) Siciliana și Presto, de Johann Sebastian Bach, Mic Rami, clasa a IV-a (la chitară) Choros, de Domingo Semenzato și Alexandru Sabo, clasa a IX-a (la vioară) Preludiu în Mi major, de Johann Sebastian Bach.

În continuare, domnul director al Muzeului a prezentat Proiectul Muzeul Virtual, realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș, printr-o finanțare suplimentară. Inițial a subliniat importanța digitalizării, așa cum reiese, citând din documentele a trei prestigioase organisme internaționale. Apoi, a menționat că, în conformitate cu actualul Plan de management, după care se ghidează activitatea Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, în perioada 2022-2025, activitățile Muzeului sunt subscris sloganului „inovare prin interactivitate și digitalizare”.

Prin acest proiect Muzeul Județean de Mineralogie a reușit scanarea a 415 eșantioane minerale și realizarea unei expoziții prin Realitate Augmentată, mai exact: implementare aplicație de realitate augmentată – Muzeu Virtual pentru vizualizare exponate scanate, implementarea aplicației de vizualizare prin crearea unui cod QR atât fizic, la sediul Muzeului, cât și on-line prin scanare unui QR code sau direct de pe website Muzeu, prin accesarea secțiunii Muzeu Virtual.

Domnul Claudiu Cocioban, reprezentant al societății XPLOR3D, care s-a ocupat de scanarea pieselor și realizarea aplicației de Realitate Augmentată, a vorbit publicului prezent despre provocarea ce a reprezentat-o lucrul cu un astfel de tip unic de „material”, eșantioane minerale naturale, acestea având caracteristici fizice exacte precum luciu, transparență, culoare specifică – toate acestea fiind relativ dificil de surprins prin fotografierea multiplă sau scanarea efectivă.

În continuarea evenimentului, au subliniat importanța digitalizării patrimoniului național cultural și au adresat cuvinte de apreciere la adresa proiectului prezentat, domnul Brian Cristian – deputat de Maramureș în Parlamentul României și domnul consilier județean Adrian Vlad – președinte al Comisiei pentru Învățământ, Cultură și Culte, din cadrul CJ Maramureș. Ulterior au luat cuvântul domnul Marinel Kovacs și domnul Alexandru Nicolici, ambii apropiați al instituției și membrii ai Societății Geologice a României, care au subliniat unicitatea exponatelor și a Muzeului, nu numai pe plan național dar și internațional și au punctat importanța realizării Muzeului virtual, pentru atragerea de vizitatori din țară și străinătate.

La final, directorul Muzeului a mulțumit tuturor celor 60 de participanți la eveniment și și-a manifestat satisfacția pentru prezența reprezentantului Camerei Deputaților, a consilierilor județeni și locali, a reprezentanților instituțiilor de cultură din municipiul Baia Mare și a numeroase instituții de învățământ preuniversitar și universitar și a transmis invitația pentru următorul eveniment, în curs de pregătire – vernisajul Expoziției temporare „Ultimii dinozauri din Transilvania”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.