Muzeul Județean de Artă – Centrul Artistic Baia Mare omagiază artiștii care au fost victime ale Holocaustului

Ziua Internațională a Comemorării Holocaustului, 27 Ianuarie, marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste, Muzeul Județean de Artă – Centrul Artistic Baia Mare omagiază artiștii care au fost victime ale Holocaustului.

Pentru ca tragedii precum Holocaustul să nu se mai repete, avem datoria să nu uităm! Ne alăturăm și noi acestui demers, omagiind memoria artiștilor victime ale Holocaustului”, – spune Róbert Strebeli, managerul Muzeului Județean de Artă – Centrul Artistic Baia Mare.

Dávid Jándi s-a născut la 3 aprilie 1893 în localitatea Jánd. Era un copil al unei familii de evrei sărace, iar tatăl său, Leopold Léderer, era un mic proprietar de pământ. Și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Baia Mare, unde din 1911 a fost elevul lui Károly Ferenczy, István Réti și János Thorma. A pictat în principal peisaje, scene biblice și mitologice.  În 1926 este ales membru titular al Societăţii Pictorilor din Baia Mare. În 1930 a fost membru fondator al Breslei Miklós Barabás, la a cărei primă expoziție a participat cu pictura sa simbolică Ego Sum.A fost deportat din Baia Mare în 1944 și împușcat în timp ce fugea din trenul de deportare.

 

 

 

 

 

 

 

Márton (Martin) Katz s-a născut în Statele Unite ale Americii în 1912. După repatrierea familiei la Sighetul Marmaţiei, şi-a efectuat studiile gimnaziale şi liceale, iar apoi s-a iniţiat în arte plastice la Dej sub îndrumarea lui Szapos Sándor, artist care el însuşi a fost colonist temporar la Baia Mare. Apoi a făcut cursurile Şcolii de Arte Frumoase din Baia Mare sub îndrumarea lui Kriszán Janos. În 1941 însă, în timpul ocupaţiei Ardealului de Nord autorităţile maghiare fasciste l-au „încorporat” în aşa zisele „detaşamente de muncă” ajungând să fie dislocat pe frontul de răsărit unde a participat la activităţi obligatorii în zona liniei de front pe teritoriul Ucrainei de azi, unde a decedat în 1943, în condiţii neelucidate până azi.

 

 

 

 

 

 

 

 

József Klein s-a născut în 1896 în localitatea Cernei din comitatul Arad. Talentul la desen s-a manifestat încă din gimnaziu. Încurajat de profesorii săi, în 1916 Klein József s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din Budapestaîn pofida marilor neajunsuri materiale. I-a avut ca profesori pe Ferenczi Károly și Réti István. În 1919 a lucrat în colonia de la Keckemét cu Perlott Csaba Vilmos iar în anul următor la Baia Mare. În 1925 s-a căsătorit cu Piroska Kohn și s-a stabilit la Baia Mare. În perioada 1934-1937, Klein s-a mutat la București, în speranța unei situații materiale mai bune, dar s-a întors la Baia Mare, unde a locuit și creat până la momentul deportării. A fost deportat în iunie 1944 la Auschwitz, unde a murit, fără a se cunoaște data decesului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.