MUZEU: Obiecte vechi, de valoare, pot fi văzute acum într-un spațiu muzeal amenajat de Parohia Reformată din Sighet

Obiecte vechi, de valoare, ce au aparținut unor intelectuali maghiari din Sighet, dar și actriței Prielle Kornelia pot fi văzute acum într-un spațiu muzeal amenajat de reprezentanții Parohiei Reformate din Sighet.

Pentru amenajarea muzeului, Parohia Reformată a alocat două încăperi într-o fostă casă de rugăciuni. Peste 2000 de volume din colecția avocatului Aurel Szabo, așezate în biblioteca originală a acestuia, plus alte obiecte de valoare se regăsesc în prima cameră.

Colecția de cărți este de secol al XIX-lea. Am expus peste 2000 de volume de drept, arte, științele geografiei.  Original au fost peste 4000 de cărți. Avem expusă și o Biblie ilustrată de aur, din 1897. Toate obiectele au o valoare morală și spirituală însemnată”, spune Istvan Lovasz, preot paroh reformat.

Tot aici este expus și un fotoliu ce a aparținut actriței Prielle Kornelia,  cu înscrisuri din partea admiratorilor săi, ilustrând principalele ei roluri, dar și o statuie cu chipul scriitorului Szilaghi Istvan, fostul director al Liceului Reformat din Sighet. Tablouri vechi, statui și portretul scriitorului Szilaghi Istvan, plus o colecție de coroane din aur și argint ce au aparținut actriței Prielle Kornelia se regăsesc în cea de-a doua încăpere. Cel mai vechi obiect este o față de masă datând din secolul al XVIII-lea. La evenimentul de inaugurare au participat enoriașii parohiei,dar și alți invitați. Parohia Reformată va stabili un orar de funcționare a muzeului.

Narcisa Chișiu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.