VIDEO | Municipiul Baia Mare, îndatorat până în 2039

12 consilieri locali băimăreni au votat ieri pentru aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de până la 111 milioane de lei pentru refinanțarea datoriei publice locale a municipiului Baia Mare. Contractarea acestei sume de bani are o maturitate de 20 de ani, adică până în 2039.

Consiliul Local Baia Mare a votat, în prima ședință din acest an, proiectul de hotărâre privind refinanțarea creditelorcontractate de primărie începand cu anul 2005.

“Proiectul numărul 2 își are ca logică negocierea pe care am finalizat-o cu CEC Bank pentru finanțarea rambursabilă pe care dumneavoastră ați aprobat-o la sfârșitul anului trecut și negocierea pe care am făcut-o a fost ROBOR la 3 luni plus o marjă de 7%. Raportat la celelalte credite pe care le avem începând cu anul 2005, când a fost contractat un credit de la BCR în valoare de 50 milioane de lei care avea rată anuală a dobanzii ROBOR la 3 luni plus 2% față de 0,7% cât avem noi negociat astăzi cu CEC Bank”, a declarat primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

Primăria Baia Mare mai are un credit la CEC Bank de 96 milioane de lei din care au mai rămas 70 milioane de lei cu ROBOR la 6 luni plus 2,5%, respectiv de la Ministerul Finanțelor, de 24 milioane de lei, pentru care rata e de 6,09%.

”Așadar, aceste credite pe care municipiul Baia Mare le are din 2005, respectiv 2013, le supunem atenției ca să le refinanțăm într-o manieră în care am avea următoarele diferențe: la CEC am avea o reducere de 1.635.000 de lei, la BCR o economie de 250.000 de lei pe an, iar la Ministerul Finanțelor de 588.000 de lei pe an. Asta înseamnă ca total, refinanțând pe logica negocierilor pe care le-am făcut cu CEC Bank și raportat la concluziile care se practică azi, o economie de 2.500.000 de lei pe an – 500.000 de euro o economie la bugetul municipiului, ceea ce înseamnă o sumă consistentă și consider că este oportun să facem această refinanțare”, a mai explicat edilul băimărean.

Proiectul a fost adoptat cu 12 voturi pentru și două abțineri, ale consilierilor locali ai Partidului Ecologist Român, Ileana Mureșan și Daniela Băzarea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.