Ministerul Educaţiei: Regulamentul CNATDCU, aplicabil doar pentru tezele susţinute după 4 aprilie 2012

Ministerul Educaţiei: Regulamentul CNATDCU, aplicabil doar pentru tezele susţinute după 4 aprilie 2012
Regulamentul de funcţionare a CNATDCU se aplică doar pentru validarea tezelor de doctorat susţinute public după 4 aprilie, precizează Ministerul Educaţiei, care a dat publicităţii, vineri seară, un punct de vedere privind decizia Consiliului referitoare la lucrarea premierului Victor Ponta.
"Decizia este întemeiată pe prevederile art. 27 din Ordinul MECTS nr. 3504 din 12.03.2012 privind aprobarea Regulamentului de funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare în vederea validării tezelor de doctorat, dar, aşa cum prevede art. 2 al acestui ordin, regulamentul se aplică doar pentru validarea tezelor de doctorat susţinute public după intrarea în vigoare a prezentului ordin, adică după 4 aprilie 2012, data publicării în Monitorul Oficial", arată Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).
Ministerul afirmă, totodată, că decizia CNATDCU de vineri, potrivit căreia premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, nu a fost însoţită de un proces verbal al şedinţei, de unde să rezulte ordinea de zi, cvorumul şedinţei, discuţiile purtate asupra tuturor lucrărilor şedinţei, numărul şi felul voturilor, decizia şi semnăturile.
De asemenea, în punctul de vedere al MECTS, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, reaminteşte că şedinţa CNATDCU de vineri nu a fost statutară, deoarece cvorumul necesar pentru luarea deciziilor este de două treimi din totalul celor 20 de membri ai Consiliului General al CNATDCU, ceea ce înseamnă, în opinia demnitarului, că este nevoie de votul a 14 membri.
MECTS reaminteşte şi atribuţiile CNATDCU, subliniind că printre acestea nu se numără şi aceea de a decide dacă o teză validată în urmă cu 10 ani nu a respectat standardele de etică profesională.
"Mai mult decât atât, Consiliul General şi-a depăşit atribuţiile şi atunci când a exprimat această decizie fără să numească o comisie de specialitate care să evalueze teza respectivă, deoarece în componenţa Consiliului General sunt reprezentate toate panelurile, pe specializări. Or, membrii Consiliului General sunt academicieni, cu înalt prestigiu profesional şi moral, şi nu pot duce în derizoriu evaluarea ştiinţifică a unei teze de doctorat, în sensul că se verifică doar dacă două texte ‘seamănă’ între ele", se mai afirmă în punctul de vedere semnat de Liviu Pop, cel care, înainte ca membrii CNATDCU să-şi anunţe decizia, a emis un ordin privind reorganizarea acestui for.
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.
Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 21.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.