Mii de oameni au fost la hramul mic al Mănăstirii Rohia

Preasfinţitul Părinte Iustin, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, vineri, în sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, sfânta liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, cu ocazia celui de al doilea hram al mănăstirii.

Episcopul Iustin a mers de joi la Mănăstirea „Sfânta Ana” pentru a oficia slujba vecerniei, în fruntea unui sobor format din peste 20 de de preoţi şi diaconi şi în prezenţa multor credincioşi veniţi să se roage împreună cu întâistătătorul eparhiei. 

Credincioşi cu miile au venit să se închine la Mănăstirea Rohia la binecunoscuta icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, precum şi la sfintele moaşte ale sfântului cuvios Irodion de la Lainici, care au fost oferite Preasfinţitului Părinte Iustin de Înaltpreasfinţitul Irineu al Olteniei. Numărul credincioşilor a fost la fel de mare ca la hramul mare, Adormirea Maicii Domnului. Între credincioşi s-au aflat Vasile Moldovan, prefectul judeţului, Mitru Leşe, primarul oraşului Tg. Lăpuş, chestorul general Ioan Buda, inspectorul general al Poliţiei Române, Mircea Leţiu, membru în Adunarea Eparhială şi fost membru în Adunarea Naţională Bisericească, pe cheltuiala şi grija căruia se aduce, cu avionul, de la Bucureşti, Sfânta Lumină în toată Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, în noaptea de Înviere.

Printre altele, episcopul Iustin le-a vorbit credincioșilor despre sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.

”Sărbătoarea Maicii Domnului este aşezată în cinstea Maicii Domnului şi a unui eveniment, care s-a petrecut la Constantinopol, la sfârşitul secolului al V-lea, când un orb s-a vindecat, după ce s-a spălat cu apa tulbure a unui izvor din pădure, în urma unui glas din cer, al Maicii Domnului, pe care l-a auzit viitorul împărat Leon, militar aflat la plimbare prin pădure. Acelaşi glas i-a prevestit că va ajunge împărat. Când a ajuns împărat, a ridicat o biserică pe acel izvor, care se numeşte de atunci Izvorul Tămăduirii, ajuns loc de pelerinaj, iar evenimentul din acea zi a devenit sărbătoare bisericească”, a spus episcopul Iustin.

Pelerinii au fost serviţi, după obiceiul la această mănăstire, atât seara, cât şi în ziua hramului, cu o masă caldă oferită de credincioşii din Parohia Rogoz, Protopopiatul Lăpuş.

Sursa text și imagine: episcopiammsm.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.