Meteorologii anunţă că vremea va fi relativ rece în Maramureş

Meteorologii anunţă că vremea va fi relativ rece în Maramureş

 Atenţie şoferi!La această oră este semnalată ceaţă pe DN 18, în Pasul Prislop (între km 165 şi 175). Vizibilitatea este redusă sub 100 de metri. Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă carosabil umed sau acoperit de ninsoare, să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă, respectiv să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe, în zona cu ceaţă la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune.  
                         Vremea a fost apropiată faţă de normalul termic al acestei perioade.Cerul a fost mai mult noros.Pe arii restrânse, seara şi noaptea, au căzut precipitaţii sub formă de ploaie care au avut şi caracter de aversă0 La munte a nins. Cantitatea maximă de precipitaţii înregistrată a avut valoarea de 2,3 l/mp. Vântul a suflat cu intensificări de până la 43 km/h, la Ocna Şugatag. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 7 grade Celsius şi 10 grade Celsius. La munte a fost semnalată ceaţa, care a fost asociată cu depunere de chiciură. Stratul de zăpadă măsura, ieri, până la 36 cm, la Firiza. Circulaţia rutieră se desfăşoară pe toate sectoarele de drumuri publice în condiţii de iarnă.
                         Conducătorii care se deplasează pe sectoarele de drumuri naţionale întâlnesc zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 cm pe carosabilul DN18, în Pasul Prislop, (între km 156 şi km 180). Celelalte sectoare de drumuri naţionale au carosabilul umed (DN18, în Pasul Gutâi; DN19 şi DN19, la Sighetu Marmaţiei; DN18 la Petrova şi Vişeu de Sus; DN17C; DN18B), cu excepţia DN1C şi E58 a căror carosabil este uscat. A nins slab în această dimineaţă la Borşa, unde cerul  este acoperit. Pe toate celelalte sectoare de drumuri naţionale cerul este senin, la această oră. Vântul suflă slab. Vizibilitatea este bună în trafic. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin, pe timp de iarnă, sectoarele de drumuri naţionale au acţionat cu un utilaj şi au împrăştiat 16 tone de material antiderapant pentru a preveni şi combate formarea poleiului, pe DN18, la Borşa. 
                        Temperaturile scăzute din această dimineaţă şi curenţii de aer rece au contribuit la formarea poleiului pe DJ184, în zona montană a oraşului Cavnic. Angajaţii societăţii care asigură şi întreţin viabilitatea drumului judeţean au răspândit şase tone de material antiderapant, inclusiv în zona podurilor şi podeţelor. De asemenea, pe Dealul Vălenilor s-a utilizat o tonă de material antiderapant pentru combaterea poleiului. Cele trei drumuri judeţene au carosabilul curat, dar umed. Pe acostamentul drumurilor există zăpadă.                        
                        Nu au fost intervenţii pe celelalte sectoare de drumuri judeţene. Marea majoritate a sectoarelor de drumuri judeţene aflate în administrarea societăţii de drumuri şi poduri au carosabilul curat şi  uscat. În zona de munte carosabilul acestora este parţial umed. 
                       Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.                 
                  METEO
                    Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii: -9 grade Celsius la Iezer; -2 grade Celsius la Borşa; -1 grad Celsius în Pasul Gutâi; 0 grade Celsius la Vişeu de Sus, Leordina, Fereşti şi Târgu Lăpuş; 1 grad Celsius la Sighetu Marmaţiei, Bogdan Vodă, Dragomireşti, Ocna Şugatag, Călineşti, Bârsana, Văleni, Săpânţa şi Ardusat; 2 grade Celsius la Copalnic; 3 grade Celsius în Baia Mare şi Seini.
                    Meteorologii anunţă că vremea va fi relativ rece. Cerul va fi variabil. Izolat, la munte, va fulgui. Vântul va sufla în general slab, la moderat, cu unele intensificări temporare ziua şi în zonele montane înalte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 grade Celsius  şi  7 grade Celsius, iar cele minime între -7 grade Celsius şi -4 grad Celsius. Izolat, spre sfârşitul nopţii, în zonele joase se va semnala ceaţa. Termometrele indică acum: -10 grade Celsius la Iezer; -1 grad Celsius la Borşa şi Leordina; 0 grade Celsius în Pasul Gutâi şi la Cavnic; 1 grad Celsius la Vişeu de Sus, Petrova, Târgu Lăpuş, Fereşti, Copalnic, Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Ocna Şugatag Dragomireşti, Călineşti, Văleni, Bârsana, Săpânţa, Ardusat şi Seini.
                  Cursa aeriană de pasageri a decolat, în această dimineaţă, de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare, fără întârziere. Angajaţii aeroportului nu au efectuat lucrări de degivrare (dezgheţare) a aparatului de zbor. Pista este curată şi uscată.  Temperatura aerului indică valoarea de 2 grade Celsius.         
                 HIDRO 
                     Nivelurile şi debitele au fost în creştere pe majoritatea cursurilor de apă din judeţ, influenţate de formaţiunile de gheaţă prezente şi de topirea stratului de zăpadă. Gheaţa este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vişeu, Vaser,  Cisla,  Ruscova, Iza, Someş, Sălaj, Lăpuş, Cavnic şi Firiza. Se menţin podurile de gheaţă formate pe cursurile râurilor Iza (două poduri de gheaţă) şi Botiza. Apa râurilor curge pe sub  podurile de gheaţă. Nu sunt semnalate pericole de inundaţii sau gospodării, respectiv obiective sociale şi economice care să poată fi afectate din cauza podurilor de gheaţă sau a sloiurilor care curg pe râuri. Pe râurile Botiza şi Mara apa curge peste gheaţă existentă. Curge zăpadă îngheţată pe râul Lăpuş. Poduri de gheaţă cu ochiuri există pe râurile  Mara, Suciu şi Baicu. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 78%. Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi în creştere uşoară.  Stratul de zăpadă existent măsoară:  66 cm la Cavnic; 40 cm la Luhei;  38 cm pe Valea Vaserului şi în Baia Borşa;35 cm la Firiza; 32 cm la Iezer; 26 cm la Ruscova şi Săcel;26 cm în Poiana Borşa; 24 cm la Mara; 24 cm  în Leordina; 23 cm la Moisei; 20 cm la Târgu Lăpuş; 16 cm la Botiza;14 cm la Suciu de Jos şi Ocna Şugatg; 11 cm la Dragomireşti; 9 cm  la Vadu Izei; 4 cm Bistra şi Copalnic; 2 cm la  Strâmtura şi Lăpuşel.
                               

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.