Măsuri pentru zilele geroase

Având în vedere evoluția situației meteorologice, aceea de răcire a vremii în zilele următoare, cu minime cuprinse între -10 și -14 grade Celsius, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență solicită aplicarea măsurilor aprobate în planul județean pentru sezonul rece.

Potrivit Prefecturii s-a procedat la actualizarea datelor persoanelor care necesită tratament de specialitate, aprovizionarea unităților din rețeaua medicală cu produse farmaceutice de primă necesitate.
Primarii, în calitate de președinți ai Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, vor lua măsuri pentru întreținerea corespunzătoare la nivelul unității administrativ-teritoriale a rigolelor, respectiv a șanțurilor de scurgere a apelor pluviale, îndepărtarea materialului lemnos, aluviunilor și a deșeurilor din secțiunile de scurgere a podurilor, podețelor și decolmatarea gurilor de canalizare. De asemenea, o atenție deosebită trebuie acordată persoanelor fără adăpost care sunt vulnerabile la ger. Ele vor fi îndrumate sau transportate spre centrele de primire ori locuri special amenajate de către autoritățile locale.
S-a solicitat monitorizarea situației hidrometeorologice pentru a evita blocarea cu plutitori și ghețuri, în zonele unde sunt amplasate gospodării, poduri rutiere și de cale ferată.

Prefectura Maramureș recomandă populației să nu utilizeze instalații improvizate de încălzire care pot pune în pericol viața. 

În perioada de ger, copiii și persoanele în vârstă sunt cele mai expuse la temperaturi scăzute extreme, de aceea se recomandă să nu îi uitați în autovehiculele parcate.

Temperaturile extreme negative pot cauza degerături, hipotermii sau boli respiratorii. Medicii sfătuiesc populația să evite în perioada cu ger consumul de băuturi alcoolice și recomandă o alimentație corectă, bazată pe proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide în cantitate suficientă precum apă, ceai ori supe.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.