VIDEO | Măsuri în beneficiul angajaților și angajatorilor

Statul vine în sprjinul angajatorilor și angajaților care se confruntă cu situații dificle în perioada pandemiei. Mai multe măsuri au fost impuse prin ordonanțe de urgență, care pot fi accesate de angajatori.

Ordonanța 147/2020 apărută în Monitorul Oficial la finele lunii august. Aceasta se referă la acordarea de zile libere pentru părinți , în vederea supravegherii copiilor, în cazul în care unitățile de învățământ își suspendă activitatea. AJOFM va deconta aceste sume, pentru fiecare zi liberă acordată părinților, în cunatum de 75% din salariul de bază, corespunzător unei zile lucrătoare.

”Cererea și documentele justificative se transmit de către fiecare angajator pentru fiecare salariat în termen de 30 de zile de la data efectuării contribuțiilor și impozitelor aferente indemnizației. Documentele pot fi descărcate de pe site-ul anofm.ro. Agenții economici care au solicitări din partea salariaților aceste documente pot să ceară informații suplimentare prin email sau prin telefonul instituției. În termen de 15 zile lucrătoare calendaristice, sumele vor fi decontate către angajator, în condițiile în care sunt conforme toate documentele depuse pe aici.gov.ro”, precizează Ștefania Donca, purtător de cuvânt AJOFM Maramureș.

În data de 28 august a apărut în Monitorul Oficial Ordonanța 132/2020 care prevede noi măsuri pentru angajați și angajatori.

Astfel, această ordonanță are Măsura 1. care se referă la reducerea timpului de lucru și care vizează posibilitatea angajatorului de a reduce temporar durata de lucru cu cel mult 50% decât este prevăzut în contractul individual de muncă în situația în care se confruntă cu o reducere temporară a activității ca urmare a instituirii stării de urgență sau de alertă. Cuantumul acordat prin această măsură este de 75% din diferența dintre salariul brut aferent orelelor efectiv lucrate”, specifică Ștefania Donca.

O altă măsură se referă la telemuncă, aceasta vizează acordarea unui sprijin de 2500 de lei, brut, anagajatorilor, pentru fiecare salariat care a lucrat cel puțin 15 zile, în perioada stării de urgență, de la domiciliu, prin telemuncă. Documentele se vor depune pe platforma aici.gov.ro, și vor putea fi descărctate de pe site-ul anofm.ro.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.