VIDEO | Măsuri de sănătate publică pentru desfășurarea în siguranță a procesului electoral

Pentru prevenirea și limitarea infecției cu SARS-CoV-2 la procesul electoral din data de 27 septembrie pentru alegerea autorităților administrației publice locale vor fi luate următoarele măsuri:  evitarea aglomerării în sediul secției de votare și în localul de vot,  asigurarea distanțării fizice între participanții la procesul electoral,  reducerea la minimum a schimburilor de obiecte și a contactelor între participanții la procesul electoral,  evitarea  riscului de contact al mâinilor cu suprafețe sau obiecte potențial contaminate.

Prefectul Nicolae-Silviu Ungur a precizat că trebuie respectate, în conformitate cu recomandările specialiștilor în sănătate publică următoarele reguli de bază pentru prevenirea contaminării și limitarea riscului de îmbolnăvire: purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către participanții la procesul electoral pe toată perioada în care se află în sediul secției de votare și în localul de vot; asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral;dezinfecția periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral; dezinfecția sediilor secțiilor de votare, potrivit reglementărilor în vigoare.

Numărul total al persoanelor care sunt prezente în același timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.

Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 pot solicita acces prioritar în localul de vot.

La intrarea în sediul secției de votare va fi organizat un filtru asigurat de către personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare desemnat, dotat cu termometru, materiale de protecție sanitară și flacon cu dezinfectant. Alegătorii vor fi supuși un triaj observațional și vor fi termometrizați cu ajutorul unui termometru noncontact.

Accesul alegătorilor în localul de vot se va face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători și să se respecte distanțarea de minimum 1 metru între persoane Pe cât posibil, buletinele de vot, ștampila cu mențiunea „VOTAT“ și pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secției de votare, sub supravegherea și la indicația acestora. Dacă alegătorul și-a dezinfectat mâinile la intrarea în localul de vot și a purtat mască de protecție pe durata staționării în localul de vot, ștampila cu mențiunea „VOTAT“, buletinele de vot, pixul și documentele atinse vor fi considerate necontaminate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.