Maramureșul, explorat de olimpicii din cadrul Taberei de excelență PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni

În perioada 30 iulie – 5 august 2023, a avut loc la Șuior „Tabăra de excelență în Maramureș – PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni” care a reunit 40 de elevi olimpici la limba română și istorie din cele 3 raioane din Republica Moldova și din Maramureș, alături de 12 profesori însoțitori.

 Aceste zile au fost încărcate cu ateliere meșteșugărești și vizite desprinse din file de istorie maramureșeană, oferind astfel prilejul de cunoaștere și de prețuire a identității naționale celor 30 de olimpici din raioanele Hîncești, Strășeni, Ungheni alături de cei 10 olimpici din județul Maramureș, dar și celor 12 îndrumători.

Alături de meșteri populari maramureșeni, elevii au participat la ateliere de olărit, sculptură, pielărie și podoabe tradiționale, au vizitat muzeele din Baia Mare, precum și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației și Muzeul Memorial Doctor Vasile Lucaciu din Șișești.

 Elevii au pătruns în aceste zile și în lăcașe unde domnește liniștea și încărcătura spirituală, în Biserica ”Sfânta Parascheva” din Desești și la Biserica de lemn din Bârsana, două dintre cele 8 biserici care fac parte din patrimoniul UNESCO.

Mulțumesc organizatorilor din cadrul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Cadrul Guvernului României, colegilor din cadrul Consiliului Județean Maramureș și partenerilor implicați în realizarea acestui proiect minunat.

 Educația este temelia unei societăți, iar premierea performanței ca răsplată a studiului sârguincios este un mod de a felicita toți olimpicii prezenți în această tabără,” a declarat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.