VIDEO | Maramureșenii pregătesc cimitirele pentru Luminație

În această perioadă a anului în localitățile din Maramureș se fac pregătiri pentru luminație, când sunt comemorați cei plecați din această lume. Ca în fiecare an în piețe au apărut și comercianții ocazionali care expun spre vânzare diferite flori de sezon și candele. Aceștia se plâng însă că vânzările sunt slabe.

Luminația este un prilej bun să se facă curățenie în cimitire. Mormintele sunt curățate și împodobite cu flori și lumânări. Anul acesta prețurile candelelor, lumânărilor, coronițelor și florilor variază în funcție de mărime și model.

”Mai cumpără oamenii, mai se uită și pleacă dar încet, încet se pregătesc de luminație. Multă lume cumpără acum ghivece cu flori, flori tăiate mai puțin. O să vedem săptămâna viitoare când sunt luminațiile în oraș cum o să fie. Prețurile sunt tot ca și anul trecut și parcă nici așa nu se trec”, a spus un comerciant.

”Doar flori am de vânzare, cu florile mă ocup. Din grădina mea sunt florile, mă ocup de ele toată vara. Anul ăsta nu se merită, foarte greu se vând, se aduc ghivece cu florin din alăt parte și florile noastre pentru care muncim atâta nu se trec. Pentru luminație se caută florile astea de sezon, crizantemele. Sunt cumpărători în ziua de luminație sau cu 2-3 zile înainte. Anul ăsta nu se prea trec”, a adăugat o femeie.

”Mai mult ghivece se caută, florile noastre la câtă muncă e pentru ele slab se vând. Florile astea îs de la mine de acasă, de pe Valea Cufundoasă. E 4-5 lei buchetul de flori și lumânările 5-6 lei costă. Față de anii trecuți îs mai slabe vânzările acum”, a spus un alt comerciant.

Ziua Morţilor este marcată în fiecare an la data de 1 noiembrie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.