VIDEO | Maramureșenii nu s-au arătat prea interesați de proiectele de case tradiționale puse la dispoziție de Consiliul Județean Maramureș

Proiectul de locuințe cu specific maramureșean pus la dispoziția maramureșenilor gratuit de către Consiliul Județean Maramureș, în vederea revitalizării satului maramureșean, nu a câștigat niciun adept până în prezent. Deși mulți au solicitat proiectele de case, încă nu a fost construită nicio locuință din catalogul de 11 proiecte puse la dispoziție de Consiliul Județean.

Deși se manifestă în mediul rural un interes pentru achizionara și revitalizarea caselor tradiționale de lemn, din proiectele puse la dispoziție de Consiliul Județean Maramureșean nu s-a materializat niciunul.

 ”Este un proiect frumos, care a fost pus la dispoziția maramureșenilor, dar din păcate, până astăzi, nu s-a construit nicio casă din aceste modele. Practic, noi, prin acest proiect punem la dispoziția maramureșenilor mai multe modele de case cu specific tradițional, dar cu confortul necesar pentru anii 2021, la interior, dar cu elemente tradiționale, la exterior. Au fost câțiva maramureșeni care au solicitat aceste oriecte, dar de construit, poate și din cauza pandemiei, încă nu s-a construit nicio casă”, precizează Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Eforturilor  Consiliului Județean Maramureș pentru revitalizarea satului maramureșean nu se opresc aici.

 ”Pentru anul 2021 am alocat fondurile necesare, astfel încât să alocăm la nivelul județului Maramureș un plan de amenajare al teritoriului județean, astfel încât să stea la baza planurilor de urbanism locale, inclusiv la baza tuturor studiilor care se fac pe raza unităților administrative teritoriale din județul Maramureș și acolo vom definitiva elementele care trebuie să se regăsească obligatoriu în proiectele de casă ale maramureșilor, cu elementele specifice zonei”, spune Ionel Bogdan.

Planul de revitalizare a satului maramureșean este un pas important pentru păstrarea, pe cât posibil a autenticității și tradiției bine-cunoscute a acestei zone și pentru imprimarea unei noi tendințe arhitecturale prin readucerea la viață a elementelor tradiționale ale satului arhaic.

Acest proiect este menit să continue și să determine o schimbare, prin realizarea a cât mai multe case cu specific local la nivelul Maramureșului. Prin urmare, cei care doresc să își construiască o locuință sau agro-pensiune ce respectă stilul autentic, fără a renunța la avantajele arhitecturale moderne, sunt invitați să opteze pentru unul dintre cele 11 proiecte de casă de calitate.

Informații suplimentare despre cele 11 modele de locuințe cu specific maramureșean, puse la dispoziție de Consiliul Județean Maramureș, în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România filiala Nord Vest, puteți găsi pe site-ul Consiliului Județean Maramureș.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.