Cursurile de calificare pe care Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă le organizează pentru formarea profesională a șomerilor nu sunt tocmai pe placul prefectului. Numeroase persoane aflate în căutarea unui loc de muncă doresc să aprofundeze informații pentru a lucra în domeniul comerțului sau al turismului pe considerentul că asta se cere pe piața muncii, însă prefectul Anton Rohian consideră că aceste domenii nu ajută la dezvoltarea județului.
Oficialii Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă au explicat că județul este orientat spre turism și că, potrivit statisticilor, cea mai mare parte a firmelor care își desfășoară activitatea în Maramureș activează în domeniul comerțului.
„Ponderea cea mai mare a firmelor, conform bilanțurilor depuse, a fost în domeniul comerțului. Este cea mai mare pondere a societățile comerciale în județul Maramureș. Ne putem uita pe raportul Camerei de Comerț. Angajăm în comerț și în turism. În aceste domenii este și ponderea cea mai mare a cursurilor. Eu nu pot să-l oblig pe șomer să facă cursul de lucrător în structuri pentru construcții dacă el vrea să fie bucătar”, a declarat Oana Oșanu, director executiv A.J.O.F. M. Maramureș
Prefectul județului consideră că turismul nu are un aport considerabil la dezvoltarea județului.
„Serviciile pe care noi le oferim în turism astăzi lasă mult de dorit. Și atunci e undeva o probelmă cu practica. Trebuie să luăm punctual ce pregătim în domeniul industrial. Dacă spunem că suntem tari pe turism, vreau să îți arăt ce aport aduce turismul la dezvoltarea județului. Atunci nu comentăm”, a precizat prefectul județului Maramureș, Anton Rohian.
„Nu e așa, domnule prefect, să știți. Să nu uităm că suntem un județ orientat spre activități de turism, tot ceea ce înseamnă servicii conexe turismului”, a răspuns Oana Oșanu.
Oficialii Agenției spun că mai bine de jumătate din persoanele care urmează cursuri de formare profesională ajung să fie încadrate pe piața muncii din județ.
Lasa un raspuns