Maramureş: Gerul năprasnic şi temperaturile extreme negative persistă în judeţul Maramureş

Maramureş: Gerul năprasnic şi temperaturile extreme negative persistă în judeţul Maramureş

Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă pe toate sectoarele publice de drumuri publice din judeţ. Vremea a fost rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul a fost mai mult degajat.  Vântul a suflat în general slab. Stratul de zăpadă măsura,  ieri, până la 68 cm, la Cavnic. Temperaturile maxime au fost cuprinse între -3 grade Celsius şi 1 grad Celsius. 
Ambulanţa de transport persoane din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Maramureş a transportat spre dimineaţă o persoană fără adăpost la Centrul Multifuncţional "Azilul de Noapte" de pe strada Vasile Alecsandri din Baia Mare. A primit hrană caldă şi a fost cazată în aşezământul special destinat pentreu aceste persoane. Nu au fost înregistrate decese cauzate de temperaturile extreme negative. Noaptea trecută în centrul multifuncţional au fost cazate 72 de persoane.
Conducătorii întâlnesc zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 cm pe DN18, în Pasul Prislop (între km 156 şi km 180).  Celelalte sectoare de drumuri naţionale din judeţ, inclusiv DN 18 la Borşa au carosabilul curat şi uscat.  Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor pe timp de iarnă au acţionat preventiv pentru a împiedica formarea poleiului şi au împrăştiat 16 tone de material antiderapant în Pasul Prislop.Vântul prezintă intensificări temporare care ating viteza de 40 km/h. Cerul este senin pe toate sectoarele de drumuri naţionale din judeţ, iar vizibilitatea în trafic este bună.
Temperaturile scăzute, coroborate cu  umiditatea râului şi curenţii de aer rece au favorizat formarea unor porţiuni de drum cu gheaţă pe DJ184, în zona montană a oraşului Cavnic, dar şi pe DJ109F, sectorul din vârful dealului şi până la canton. Angajaţii societăţii care întreţin şi asigură viabilitatea celor trei drumuri judeţene au intervenit şi împrăştiat preventiv trei tone de material antiderapant pentru a înlătura gheaţa de pe carosabil. Acum carosabilul celor trei drumuri judeţene (DJ184, DJ109F şi DJ185) este curat şi uscat, însă alternează şi cu tronsoane de carosabil umed în zona de pădure şi a podeţurilor. Pe celelalte sectoare de drumuri judeţene, angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au intervenit cu două utilaj şi au răspândit 15 tone de material antiderapant pentru combaterea poleiului. Pe sectoarele de drumuri judeţene aflate în administrarea societăţii carosabilul este curat şi uscat. Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.      
METEO
Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii:  -24 grade Celsius la Târgu Lăpuş; -23 grade Celsius la Copalnic;-21 grade Celsius la Petrova; -18 grade Celsius în Leordina; -17 grade Celsius la Borşa, Fereşti şi Dragomireşti; -16 grade Celsius în Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei; -15 grade Celsius la Vişeu de Sus şi Cavnic; -12 grade Celsius în Pasul Gutâi, la Iezer, Călineşti şi Văleni; -11 grade Celsius la Ocna Şugatag, Săpânţa, Călineşti şi Văleni; -10 grade Celsius la Ardusat.                
Vremea se menţine şi  astăzi, în judeţ, deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi mai mult degajat.  Vântul va sufla în general slab, la moderat. În zona montană înaltă va prezenta intensificări şi va spulbera zăpada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -5 grade Celsius  şi  0 grade Celsius, iar cele minime între -18 grade Celsius şi -13 grade Celsius. În depresiuni temperaturile pot ajunge până la valoarea de -25 grade Celsius. În zonele joase se va semnala ceaţă, care va fi asociată cu depunere de chiciură. Meteorologii au prognozat că şi în această noapte vor fi temperaturi extreme negative în zona Târgu Lăpuş. Temperatura aerului va scădea sub valoarea de minus 20 grade Celsius. Este a treia noapte consecutiv cu valori extreme negative la Târgu Lăpuş, iar potrivit OUG 99/2000 care face referire la protecţia persoanelor încadrate în muncă  angajatorii sunt obligaţi ca în perioada cu temperaturi negative extreme să asigure salariaţilor măsuri pentru asigurarea condiţiilor micloclimaterice la locul de muncă. Acestea vor fi stabilite de către angajator împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau reprezentanţii aleşi ai salariaţilor. În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:distribuirea de ceai fierbinte, în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator; asigurarea echipamentului individual de protecţie. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă, în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, dupa posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme. 
Termometrele indică acum: -25 grade Celsius la Târgu Lăpuş; -23 grade Celsius la Copalnic; -22 grade Celsius la Petrova; -17 grade Celsius la Fereşti, Dragomireşti şi Leordina; -16 grade Celsius în Borşa; -15 grade Celsius la Vişeu de Sus, Sighetu Marmaţiei şi Fereşti; -14 grade Celsius la Cevnic;  -13 grade Celsius la Iezer; -12 grade Celsius în Baia Mare, la Săpânţa şi în Pasul Gutâi; -11 grade la Ardusat; -10 grade Celsius la Ocna Şugatag, Călineşti  şi Văleni. Indicele de răcire indică valoarea de -25 unităţi la Târgu Lăpuş; -24 de unităţi la Iezer; -18 unităţi la Sighetu Marmaţiei; -13 unităţi la Ocna Şugatag şi -12 unităţi în Baia Mare.Indicele de răcire  reprezintă o măsură a temperaturii resimţite şi depinde de temperatura aerului şi de viteza vântului. Formula matematică a acestui indice a fost concepută pornind de la analiza modului în care, în situaţii de temperaturi scăzute şi vânt intens, stratul termic protector existent în jurul corpului uman este distrus. Astfel, temperatura corpului devine mai apropiată de cea a aerului înconjurător, iar senzaţia de frig va fi mai puternică. 
Comitetul judeţean de iarnă recomandă locuitorilor să nu expună la frig şi să evite şederea îndelungată afară. Dacă sunt nevoiţi să o facă atunci trebuie  să se îmbrace adecvat şi să nu iasă din casă fără mănuşi, căciula, fular şi şosete groase (din bumbac sau lână). Încălţămintea trebuie să aibă talpa groasă şi să fie bine căptuşită.O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor şi persoanelor vârstnice care pot prezenta probleme de sănătate şi degerături ale mâinilor şi picioarelor în aceasta perioadă.O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor şi persoanelor vârstnice care pot prezenta probleme de sănătate şi degerături ale mâinilor şi picioarelor în aceasta perioadă. Persoanele cu  afecţiuni cardio-respiratorii reprezintă o altă categorie care trebuie să se ferească de ger. Temperaturile negative extreme pot cauza persoanelor degerături, hipotermii sau boli respiratorii. Evitaţi consumul de băuturi alcoolice. Alcoolul provoacă dilatarea vaselor de sânge, ceea ce duce la creşterea circulaţiei la nivelul pielii şi pierderea căldurii extrem de rapid.
Cursa aeriană de pasageri a decolat fără întârziere, în această dimineaţă, de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare. Angajaţii aeroportului au efectuat lucrări de degivrare (dezgheţare) a aparatului de zbor. Pista este curată şi uscată, iar vizibilitatea este bună în zonă. Temperatura aerului indică valoarea de -13 grade Celsius.             
HIDRO 
Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost variabile, influenţate însă de temperaturile negative şi fenomenele de iarnă instalate pe râuri. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Gheaţa este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vişeu, Vaser, Ruscova, Sălaj, Lăpuş, Suciu, Cavnic, Baicu, Cisla şi Firiza. Zăpadă îngheţată curge pe râurile Vişeu şi Ruscova. S-a format zăpor de gheaţă pe râul Iza la staţia hidrologică Săcel.  Se menţine podul de gheaţă format pe râurile Iza. Apa râului curge pe sub podul de gheaţă. Sunt poduri de gheaţă cu ochiuri pe râurile Iza, Mara, Lăpuş, Suciu şi Botiza. Fenomenul de gheaţă la fund este semnalat pe râul Firiza. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 83%.  Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile. Stratul de zăpadă existent măsura în această dimineaţă: 68 cm la Cavnic; 49 cm la Firiza;  46 cm la Luhei;  35 cm la Iezer; 30 cm pe Valea Vaserului; 25 cm la Moisei; 27 cm la Târgu Lăpuş şi Răzoare; 24 cm la Ruscova; 23 cm la Leordina şi Bistra; 20 cm la Suciu de Jos; 15 cm la Sighetu Marmaţiei; 14 cm în Baia Mare, Copalnic; 13 cm la Mara;  12 cm la Săcel; Vadu Izei şi Lăpuşel; 9 cm la Şieu;  8 cm la Ocna Şugatag; 7 cm la Ulmeni; 5 cm la Sălsig; 4 la Strâmtura şi Cicârlău.
La această oră, temperatura aerului la Târgu Lăpuş indică valoarea de -26 grade Celsius. 
 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.