Maramureş: Circulaţie rutieră în condiţii de iarnă. Ninsoare viscolită şi ceaţă în Pasul Prislop!

Maramureş: Circulaţie rutieră în condiţii de iarnă. Ninsoare viscolită şi ceaţă în Pasul Prislop!

Atenţie şoferi!Ninge viscolit în Pasul Prislop. Tot aici este semnalată ceaţă, iar vizibilitatea în trafic este redusă sub 100 de metri.Comitetul Judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe, în zonele cu ceaţă, la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie.

A nins aseară în mai multe zone ale judeţului (Pasul Gutâi, Pasul Prislop, în zone limitrofe ale localităţilor Cavnic, Baia Mare, Târgu Lăpuş, Ardusat, Fereşti şi Leordina), iar pe parcursul nopţii în tot judeţul. Conducătorii autovehiculelor întâlnesc zăpadă frământată pe DN 18, în Pasul Gutâi care măsoară pe carosabil până la 2 cm; pe DN 19, pe Dealul Huta Certeze, până la 1 cm; pe DN, în Pasul Prislop, până la 1 cm şi pe DN 17C, pe Dealul Ştefăniţei, până la 1 cm. Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă, carosabilul celorlalte sectoare fiind umed. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor naţionale pe timpul iernii au acţionat cu 27 de utilaje, cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi au împrăştiat 230 tone de material antiderapant (48 tone pe DN1C; 38 tone pe E58; 36 tone în Pasul Gutâi; 53 de tone pe DN 18 şi DN19 la Sighetu Marmaţiei; 15 tone pe DN 18 la Petrova; şase tone pe DN 19 la Vişeu de Sus; 22 tone pe DN18 la Borşa şi 12 tone pe DN 18 la Copalnic).

Zăpadă frământată care măsoară până la 1 cm se găseşte depusă şi pe carosabilul unui tronson al  DJ109F, în zona localităţii Budeşti. Angajaţii societăţii care asigură efectuarea lucrărilor de deszăpezire pe DJ 184, DJ109F şi DJ185 (de pe traseul Baia Sprie-Bârsana) au intervenit, cu lamă pentru a curăţa şi lărgi drumurile judeţene de zăpadă depusă în cursul nopţii şi acestei dimineţi, utilizând 55 tone de material antiderapant. Carosabilul acestor drumuri este curat, dar umed. Stratul de zăpadă măsoară pe acostament între 40-50 cm, iar pe câmp între 20-25 cm. Şi angajaţii societăţii de drumuri şi poduri au acţionat cu 16 utilaje, cu lamă şi au răspândit 129 tone de material antiderapant. Nu au fost semnalate, până la această oră, probleme în trafic, din cauza precipitaţiilor sub formă de ninsoare sau zăpezii depuse pe carosabil.

Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor auto să aibă autovehiculele pregătite pentru circulaţie pe timp de iarnă, aşa cum prevede legislaţia rutieră actuală. Este important să circule preventiv, să îşi adapteze viteza la traficul rutier, condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil şi să păstreze o distanţă suficientă faţă de autovehiculul din faţă pentru putea opri autoturismul în siguranţă, în caz de nevoie. Având în vedere zăpada frământată depusă pe carosabil şi condiţiile meteorologice, şoferii   nu trebuie să bruscheze comenzile autovehiculului. Frânarea  acestuia se va efectua, din timp, cu frâna de motor pentru a evita derapajele care pot contribui la producerea de accidente sau ieşirea în decor a autovehiculelor.Şoferii  nu trebuie să accelereze autovehiculele, în pasurile montane, la ieşirea din viraje. Rămân închise, pe perioada de iarnă, drumul judeţean 109 F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.

METEO 

Vremea a fost ieri apropiat de normalul termic al acestei perioada, însă mai rece faţă de intervalul precedent. Au căzut precipitaţii sub formă de ploaie, pe arii extinse, care au avut şi caracter de aversă. Izolat au fost semnalate descărcări electrice. La munte a nins. Cantitatea maximă de precipitaţii înregistrată a avut valoarea de 25,5 l/mp, la Cavnic. Vântul a prezentat intensificări locale. La Ocna Şugatag a suflat până la 61 km/h, iar în zona înaltă de munte viteza vântului a atins peste 100 km/h.Vvalori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii: -5 grade Celsius la Iezer; 0 grade Celsius la Cavnic, în Pasul Gutâi , Baia Mare,  Sighetu Marmaţiei, Borşa, Dragomireşti,Vişeu de Sus, Petrova, Fereşti, Leordina şi Ardusat. Intensificările locale de vânt au perturbat alimentarea cu energie electrică (un copac a fost doborât de rafalelele de vânt şi au fost afectate mai multe puncte de transformare) în zona localităţilor Fărcaşa, Ulmeni, Hideaga, Moisei şi Rozavlea. Echipe de intervenţie ale societăţii Electrica s-au deplasat, aseară, în zonele afectate şi au lucrat pentru a remedia defecţiunile din reţelele de alimentare cu energie electrică. Meteorologii au prognozat că vremea se va răci astăzi faţă de ziua precedentă.  Cerul va fi variabil, temporar noros în cursul zilei. Local va ninge. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 şi 4 grade Celsius, iar cele minime între -8 grade şi -4 grade Celsius.Izolat se va semnala ceaţă. Termometrele indică acum: -9 grade Celsius la Iezer; -1 grad Celsius la Dragomireşti; 0 grade Celsius Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Târgu Lăpuş, Borşa, Ocna Şugatag şi Săpânţa.

HIDRO
Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost uşor variabile.  Nu au fost semnalate probleme deosebite. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile, influenţate de fenomenele de iarnă instalate. Stratul de zăpadă măsura: 25 cm la Izvoare şi Cavnic; 15 cm la Şuior şi Poienile de Sub Munte; 12 cm la Iezer; 8 cm la Băiuţ; 7 cm la Firiza; 5 cm la Târgu Lăpuş, Şomcuta Mare şi Runcu; 3 cm în Baia Mare, Mara, Strâmtura şi Ruscova; 2 cm la Moisei, Leordina, Vişeu de Sus, Suciu de Jos şi Răzoare.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.