Maramureş: Campusurile pentru romi, o soluţie pentru comunităţile de etnie romă din judeţ

Maramureş: Campusurile pentru romi, o soluţie pentru comunităţile de etnie romă din judeţ

Romii migratori din Franţa ar putea deveni un model pentru comunităţile de romi din Maramureş. Autorităţile judeţene şi locale care au participat săptămâna trecută în Franţa la un colocviu pe tema comunităţilor rome s-au întors acasă cu gânduri măreţe şi anume, de a construi campusuri pentru comunităţile de etnie romă.

Autorităţile maramureşene au participat săptămâna trecută în Franţa la un colocviu româno-francez pe tema comunităţilor de etnie romă. Mai mult, reprezentanţii judeţului au fost invitaţi în campusurile care găzduiesc romi, pentru a vedea modul în care aceştia îşi duc existenţa pe teritoriul francez. "Am găsit campus care efectiv avea un robinet la intrare şi nişte diguri de pământ, înconjurat, doar o intrare pe care avea acces doar oamenii, nu şi maşinile", a declarat Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş. "Acolo la ei ţiganii bogaţi stau în acele rulote iar la noi au vile şi au mari case. Diferenţa este că ei ştiu să îşi vândă mai bine produsul şi ştiu să puncteze mult mai bine ca noi, în sensul că ne denigrează, pur şi simplu", a precizat Gavril Ropan, primarul comunei Coroieni, care a făcut şi el parte din delegaţie.

Atenţia autorităţilor maramureşene a fost atrasă în schimb de campusurile unde locuiesc romii francezi. Aceştia trăiesc în rulote sau căsuţe care pot fi demontate, astfel încât familia de etnie romă să se poată muta în cazul în care nu se poate intregra în comunitate. Visul autorităţilor judeţene ar fi ca aceste modele de campusuri în care trăiesc romii migratori să se construiască şi în Maramureş. "Cert era că îşi plăteau chiria pe acea suprafaţă pe care stăteau, erau obligaţi să ţină curăţenie şi să îşi plătească toate chletuielile legate de consumurile pe care le-au făcut în locul respectiv. Ceea ce ne-a dat şi nouă idei. Domnul viceprimar Matei care a fost cu noi în delegaţie va trebui să spună acest lucru iar în ceea ce mă priveşte îl voi susţine. Nu cred într-o izolare a unui perimetru a etnie rome făcându-le case stabile într-un zonă. Eu aş spune că e o mare greşeală dacă se va proceda aşa la Baia Mare. Soluţia pentru comunitatea romă este aici, chiar dacă ei nu sunt acceptaţi de majoritate şi e aşa, o trăire, de lasă-mă să te las", a adăugat Mircea Man.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Man, a declarat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă, că după cele văzute în Franţa, că nu va susţine proiectul administraţiei locale de a muta romii de pe Craica şi de a-i izola undeva la periferia oraşului ci aceştia ar trebui să fie reparizaţi în campusuri, în funcţie de comportamentul lor.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.