Maramureş: Autorităţile judeţene au dispus măsuri de protecţie a populaţiei în perioada geroasă

Maramureş: Autorităţile judeţene au dispus măsuri de protecţie a populaţiei în perioada geroasă

Conform datele meteorologice primite la nivelul Instituţiei Prefectului, în perioada următoare, vremea se va răci accentuat şi va fi geroasă noaptea şi dimineaţa. Temperaturile minime vor fi, începând de la sfârşitul săptămânii. cuprinse între -12 grade Celsius şi – 16 grade Celsius, izolat mai coborâte în depresiuni, unde pot ajunge până la -20 grade Celsius.
Primarii vor lua măsuri pentru întreţinerea corespunzătoare a şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale, îndepărtarea materialului lemnos, aluviunilor şi a deşeurilor din secţiunile de scurgere a podurilor, podeţelor şi decolmatarea gurilor de canalizare.  S-a solicitat monitorizarea situaţiei hidrometeorologice în scopul de a evita blocarea cu plutitori şi gheţuri, în special în zonele unde sunt amplasate gospodării, poduri rutiere şi de cale ferată, prizelor de apă, de evacuare a apei din incinte.  "Nu utilizati instalaţii improvizate de încălzire care pot provoca incendii şi pune în pericol viaţa oamenilor şi a bunurilor materiale în această perioadă. Pe perioada cu ger, persoanele cu probleme de sănătate vor putea intra pe timpul zilei în lăcaşurile de cult, instituţii publice, farmacii pentru a se adăposti de ger şi încălzi. Copiii şi persoanele în vârstă sunt cele mai expuse la temperaturi scăzute extreme. Nu ieşiţi din casă fără manuşi, căciula, fular şi şosete groase (din bumbac sau lână). Încălţămintea trebuie să aibă talpa groasă şi să fie bine căptuşită. La ieşirea în exterior şi expunerea la ger, persoanele sunt sfătuite să nu stea pe loc, să se mişte cât mai mult timp pentru a pune sângele în funcţiune. Persoanele cu  afecţiuni cardio-respiratorii reprezintă o altă categorie care trebuie să se ferească de ger. Expunerea îndelungată la temperaturi extreme negative poate agrava aceste boli. Trecerea bruscă de la ger la căldura poate, de asemenea, favoriza apariţia şocului cardiac sau a accidentului vascular cerebral. Printre bolile provocate sau agravate de frig se mai numără bolile pulmonare şi reumatismul.  Nu se recomandă transportarea copiilor pe distanţe lungi în vehicule fără încălzire şi nu trebuie să îi lăsaţi să aştepte sau să îi uitaţi în autovehicule parcate", se recomandă printr-un comunicat de presă remis de Prefectura Maramureş.

Frigul sau gerul poate cauza persoanelor degerături, hipotermii sau boli respiratorii. Specialiştii în medicină afirmă că organismul uman tinde să-şi menţină o temperatură constantă prin autoreglare, însă cu toate acestea cu cât temperatura mediului este mai scazută, cu atât mai mare este pierderea termică. Dacă la vremea geroasă se adaugă fenomene ca umezeala, vântul sau alţi factori, acest proces creşte exponenţial. În acest context medicii sfătuiesc populaţia să evite în perioada cu ger consumul de băuturi alcoolice şi recomandă o alimentaţie corectă: proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide în cantitate suficientă (apă, ceai şi supă caldă). Alcoolul provoacă dilatarea vaselor de sânge, ceea ce duce la creşterea circulaţiei la nivelul pielii şi pierderea căldurii extrem de rapid. De fapt căldura nu se acumulează, ci se pierde caldura extrem de rapid. Expunerea necorespunzătoare şi de lungă durată la gerul de afară poate avea urmari grave: hipotermie, degerături, şoc cardiac sau accidente vasculare cerebrale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.