Mândru că-s Sighetean: Astăzi interviu cu Iosif si Marta Beres

Mândru că-s Sighetean: Astăzi interviu cu Iosif si Marta Beres

Iosif Beres este cel mai cunoscut biolog maramuresean. S-a nascut in Sighet, pe 28 iulie 1933.A urmat cursurile Facultatii de Biologie, la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca. Fost sef al sectiei Stiintele Naturii si director adjunct al Muzeului Maramuresului din Sighetu Marmatiei. Membru al Societatii Ornitologice din Romania si a Societatii Cinegetice din Romania. De-a lungul ultimilor ani a primit Premiul Academiei Romane (2000), Ordinul Meritul Cultural clasa I de la Presedintia Romaniei, Premiul Ministerului Culturii pentru Patrimoniu. Incepand cu 2004, este Cetatean de Onoare al municipiului Sighetu Marmatiei. Pe plan politic, consilier local UDMR (prima legislatura). Este casatorit cu Marta (biolog, deasemenea muzeograf la muzeul sighetean), are doua fiice (una inginer, cealalta medic) si trei nepoti.
Dupa terminarea facultatii, in 1960, a fost profesor de biologie la Scoala generala si Scoala agricola din Campulung la Tisa, iar in 1965 s-a transferat la Muzeul Maramuresului, unde a infiintat sectia de Stiintele Naturii. A lucrat la muzeu pana in ’98, cand s-a pensionat. Daca in ’65, inventarul sectiei Stiintele Naturii era 0, la pensionarea lui ajunsese la peste 23.000 de piese. Sectia include colectii de mineralogie, petrografie, vertebrate (1.500 de exemplare), o colectie de muschi si herbarul Arthur Coman (cu 16.000 de planse, reprezentand 1.400 de specii). Dupa ’80, la venirea sotiei mele la muzeu, s-au pus bazele colectiei de macromicete (ciuperci), care in acest moment include peste 3.000 de piese (circa 600 de specii).

Interviul va fi difuzat astăzi la ora 17:00, numai la TV Sighet.Toate interviurile, in ordinea difuzării lor, pot fi urmărite  pe site-ul www.maramedia.ro la rubrica Agenda Ta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.