Managerul Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», Robert Strebeli, la un an de mandat

Într-un peisaj cultural în continuă evoluție, Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» rămâne un pilon al artei și al culturii locale și naționale. La un an de la schimbarea conducerii instituției, se pot puncta o serie de elemente care definesc noua paradigmă managerială.

  1. Redefinirea esenței muzeului

Prin diversificarea atitudinilor față de public și adaptarea la cerințele și exigențele prezentului, s-a reușit îndepărtarea barierelor tradiționale dintre artă și public și transformarea muzeului într-un adevărat hub cultural, dinamic și incluziv. În acest context, muzeul nu mai este doar un spațiu pasiv, în care operele de artă sunt expuse, ci a devenit un forum activ în care arta prinde viață și interacționează cu vizitatorii. Cel mai relevant exemplu în acest sens este evenimentul găzduit de Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» în cadrul One Jazz Festival, unde recitalul „Laura Orian – voce și pian digital” a captivat publicul prin interpretarea desăvârșită a unor capodopere muzicale. Această abordare inovatoare a permis muzeului să se transforme într-un mediu viu, în care arta și cultura sunt accesibile și atrăgătoare pentru toți.

  1. Implicarea activă și crearea conexiunilor autentice

Pornind de la premisa că un muzeu nu este doar o instituție izolată, ci o parte vitală a țesutului cultural al comunității, s-au inițiat evenimente inedite în spațiul băimărean care au reușit atragerea publicului de toate vârstele și background-urile. Astfel, vizitele la muzeu au devenit adevărate experiențe de învățare și descoperire. Relevantă din această perspectivă este expoziția „BIJIN-GA: Femei frumoase, curtezane, gheișe”, care nu doar a adus în prim-plan frumusețea xilogravurilor ukiyo-e, ci a venit și cu un resort educativ asupra diversității culturii japoneze. Expoziția a oferit elevilor și studenților oportunitatea de a se implica activ, prin participarea la concursul-tombolă în cadrul căruia s-a oferit ca premiu o prețioasă stampă japoneză originală, realizată de celebrul artist UTAGAWA TOYOKUNI III. Această stampă, intitulată „95 Scene from Osome Hisamatsu Ukinano Ukeuri”, datând din anul 1848, reprezintă atât o piesă artistică deosebită, cât și o legătură autentică cu istoria și cultura Japoniei.

  1. Construirea unui viitor cultural inspirațional

Expozițiile găzduite de Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» s-au constituit în adevărate călătorii în timp, în care vizitatorii au avut posibilitatea explorării trecutului, dar și a prezentului, a culturilor diverse și a ideilor inovatoare. O dovadă este prezentarea publică a operei de artă „Cetatea Hustului”, realizată de pictorul Hollósy Simon în anul 1896. Lucrarea se află în patrimoniul muzeului maramureșean, însă aceasta face parte acum din circuitul de vizitare al Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» pe tot parcursul anului 2023, oferind o perspectivă asupra valorilor artistice și istorice din regiune. Deschiderea înspre nou se reflectă în expoziția  „Pas de deux”, un eveniment notabil ce prezintă lucrări ale lui Judit și Gheorghe Crăciun, nume cu rezonanță în spațiul cultural băimărean, artiști apreciați și profesori reputați deopotrivă. Expoziția impresionează prin prospețimea formelor de exprimare, prin tehnicile noi utilizate, prin sensibilitatea și rafinamentul artistic al autorilor.

  1. Expoziții remarcabile în decursul ultimului an

Expozițiile găzduite de muzeu în ultimul an au adus în prim-plan relația complexă dintre Școala de Pictură Băimăreană și mișcările avangardiste europene, subliniind dorința noului management de a pune în dialog arta locală și curentele artistice internaționale. Cea mai semnificativă expoziție în acest sens este „Avangardă și Contemporaneitate”. Au fost prezentate peste 50 de lucrări de artă plastică, pictură și grafică, semnate de cei mai apreciați exponenți europeni ai curentului avangardist (Marc Chagall, Victor Brauner, Tristan Tzara, Marcel Iancu și Max Hermann Maxy), artiști reprezentativi pentru avangarda Școlii Băimărene de Pictură (Iványi-Grünwald Béla, Czóbel Béla, Mikola András, Boromisza Tibor, Hans Mattis-Teutsch, Kádár Béla și Tihanyi Lajos). Li s-au adaugat opere ale artiștilor contemporani Rusz Livia, Mihai Olos, Ștefan Botiș, Mi Kafchin, precum și ale băimărenilor Mircea Suciu și Adrian Ghenie. Aceste expoziții reprezintă o modalitate fascinantă de a explora gândirea, expresia și viziunea artiștilor contemporani, care adesea abordează teme, tehnici și concepte care ar putea părea străine în contextul artelor tradiționale. Prin intermediul lor, suntem expuși la opere care pot provoca, inspira sau pur și simplu să ne facă să ne întrebăm.

  1. Creația unei moșteniri culturale durabile

Prin toate eforturile depuse în acest an, Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» a devenit un veritabil centru cultural al comunității, creând o adevărată moștenire durabilă, în care arta este contemplată, îmbrățișată, trăită. Arta contemporană reprezintă o fereastră către viitorul cultural și artistic, oferindu-ne o perspectivă captivantă asupra lumii într-o continuă schimbare în care trăim. Este ceea ce încearcă să reflecte expozițiile de artă contemporană oferite publicului, conectându-l cu artiștii timpurilor noastre, care sunt în egală măsură depozitarii și creatorii patrimoniului cultural al viitorului. Muzeul este și va rămâne o sursă de inspirație pentru generații de artiști și iubitori de artă din Baia Mare, din județ și din țară.

Perspectiva sintetică

Din perspectivă sintetică, în acest an, activitatea se poate prezenta astfel:

3 lucrări clasate în categoria Fond, 14 dosare de clasare, 14 fișe analitice de evidență, inventarierea integrală a bunurilor din colecțiile de pictură, grafică, sculptură, artă decorativă și fotografii de artă (4.374 bunuri culturale), 5 dosare noi de autor, 21 dosare de autor completate cu noi referințe critice, 138 exemplare noi în bibliotecă, 434 fișe bibliografice de carte, 152 cărți noi introduse în programul eBibliophil, 67

  • fișe de conservare, 350 bunuri culturale digitalizate, 141 donații înregistrate (129 piese de fond documentar, 11 lucrări de pictură și o sculptură).
  • S-au făcut 36 de achiziții de opere de artă remarcabile, inclusiv lucrări semnate de artiști precum Traian Moldovan, Barbu Crăciun, Dorel Petrehuș, Traian Bilțiu-Dăncuș, Mircea Roman și Liviu Bordeaux.
  • S-au depus eforturi considerabile pentru restaurarea și pregătirea pentru expunere a 32 de bunuri culturale.
  • În perioada august 2022 – iulie 2023, numărul de vizitatori la sediul muzeului a fost de 24.394 persoane (9.372 vizitatori plătitori și 15.022 vizitatori neplătitori).

Robert Strebeli, managerul Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», consideră că „împreună cu echipa, s-a construit o realitate care merită să fie cunoscută și apreciată. Aceste acțiuni sunt dovada angajamentului nostru pentru conservarea patrimoniului cultural și pentru aducerea la lumină a capodoperelor ce întruchipează istoria și frumusețea noastră culturală.”

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.