Mamele, încurajate de specialiștii Spitalului Județean să își hrănească bebelușii la sân

Cadrele medicale din Spitalul Județean de Urgență Baia Mare își actualizează informațiile legate de perioada perinatală și încurajează mamele să își hrănească bebelușii la sân, deoarece există o serie de beneficii atât pentru copil, cât și pentru mamă.

În ceea ce privește copilul, medicul șef al secției de neonatologie, Margareta Pârvănoiu, a precizat că “laptele matern îl protejează de infecții, prin imunoglobulinele și enzimele pe care le conține, reduce riscul diabetului zaharat de tip I și II, riscul obezității, cel alergic și al astmului bronșic, precum și riscul sindromului de moarte subită a bebelușului”.

Specialiștii mai susțin că mama care alăptează revine la greutatea dinaintea sarcinii mai repede. În cazul femeilor cu diabet de tip I, studiile au arătat că, în timpul alăptării, prin conversia continuă a glucozei în galactoză și lactoză, cantitatea de insulină necesară poate să fie scăzută cu 27%. Există o legătură demonstrată de multe studii între alăptare și descreșterea riscului de cancer ovarian și de sân. Riscul scade, cu cât perioada de alăptare este mai lungă.

Nu în ultimul rând, alăptarea favorizează atașamentul și construirea unei relații apropiate, ocrotitoare între mamă și bebeluș, stimulează dezvoltarea creierului și asigură o dezvoltare emoțională armonioasă a copilului. În același timp, studiile privind depresia postpartum demonstrează că mamele care își hrănesc bebelușii la sân suferă mai rar sau fac forme mai ușoare ale acestei afecțiuni – a explicat Corina Roman, psiholog clinician specialist în cadrul secției neonatologie a Spitalului Județean.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.