MAI SIMPLU: Cei care au achitat taxa de poluare pentru mașini între 2007 și 2013 își recuperează banii fără să mai dea statul în judecată

MAI SIMPLU: Cei care au achitat taxa de poluare pentru mașini între 2007 și 2013 își recuperează banii fără să mai dea statul în judecată

 Persoanele care au achitat o taxă de poluare pentru un autovehicul în perioada 2007 – 2013 îşi vor primi banii înapoi fără a mai fi nevoie să dea statul în judecată. Acest lucru este posibil datorită unei ordonanţe publicate recent în Monitorul Oficial.Vestea proastă este însă că aceşti bani vor fi recuperaţi pe parcursul a 5 ani, câte 20% din valoarea taxei pe an. 

Perioada este atât de lungă deoarece ordonanţa prevede ca solicitările de restituire a taxei să să se soluţioneze în 45 de zile, iar restituirea taxei să fie eşalonată. Important de ştiut este faptul că în cazul în care se recuperează acum taxa, în momentul în care se vinde maşina cumpărătorul va trebui să achite timbrul de mediu, intrat în vigoare la 1 martie 2013. Acesta este însă mai mic decât taxele care au trebuit achitate în perioada 2007 – 2013.
Dacă o persoană a înmatriculat o maşină în 1 ianuarie 2007 şi 1 martie 2013 şi nu a recuperat prin instanţă taxa de primă înmatriculare, taxa auto sau taxa de poluare, indiferent cum s-a numit, statul român va da banii înapoi. Această decizie a fost luată după ce statul român a pierdut numeroase procese intentate de şoferi.
Cererile pentru recuperarea taxei de poluare vor putea fi depuse la sediile agenţiilor de administrare fiscală imediat după publicarea normelor de aplicare. La ANAF se va merge cu buletinul, chitanţa sau ordinul de plată a taxei, o cerere tip completată şi actele maşinii. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.