Luna iunie a adus primul caz de intoxicație cu ciuperci la UPU

Începutul lunii iunie a adus primul caz de intoxicație cu ciuperci la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalul Județean Baia Mare. Este vorba despre un maramureșean care, după ce a beneficiat de primele îngrijiri din partea medicilor de la urgențe, a fost internat în cadrul secției interne a unității medicale.

Medicii atrag atenția că simptomele intoxicației cu ciuperci se clasifică în funcție de perioada de incubație a tipului de ciuperci care provoacă intoxicația. În cazul celor cu perioadă scurtă de incubație, simptomele apar foarte repede, într-o perioadă cuprinsă între 15 minute și 3 ore de la consumul ciupercilor, și se manifestă prin dureri abdominale, tegumente umede, pupilă micșorată, halucinații, tulburări nervoase, hipotensiune arterială, abundența salivației.

Mai gravă este situația în cazul intoxicației cu ciuperci cu incubație lungă, arată Dan Roman, medicul coordonator al Unității de Primire Urgențe a Spitalului Județean. Semnele apar după 12 ore de la consum și se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, icter, tulburări neurologice, afecțiuni hepatice și renale, hemoragii. În aceste situații, este posibil ca, fără un tratament corespunzător, după 2 zile de la ingestie să se instaleze coma și, ulterior, decesul persoanei în cauză.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.