Lucian Mureşan, in varsta de 80 de ani, va îmbrăca începând din luna februarie hainele de cardinal, cel mai înalt grad al Bisericii Catolice

Lucian Mureşan, in varsta de 80 de ani, va îmbrăca începând din luna februarie hainele de cardinal, cel mai înalt grad al Bisericii Catolice

Noaptea slujea ca preot, iar ziua muncea la şosele. Aceasta era, în timpul regimului comunist, viaţa lui Lucian Muresan, cel care luna viitoare va deveni al treilea cardinal român din istorie. 

Arhiepiscopul Major de Alba-Iulia şi Făgăraş şi Mitropolit al Bisericii Române Unită cu Roma, Lucian Mureşan, in varsta de 80 de ani, va îmbrăca începând din luna februarie hainele de cardinal, cel mai înalt grad al Bisericii Romano-Catolice. Papa Benedict al XVI-lea a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, lista celor 22 de cardinali care vor face parte din Consistoriul de la Vatican. Prelatul român locuieşte la Blaj şi slujeşte în Catedrala „Sfânta Treime" din localitate. Lucian Mureşan este al treilea cardinal român, după Iuliu Hossu şi Alexandru Todea. „Am decis să ridic la demnitatea de cardinal un venerabil prelat, care îşi desfăşoară misiunea de Păstor şi Părinte al unei Biserici", a spus Papa Benedict al XVI-lea despre Mitropolitul Mureşan atunci când a citit lista celor 22 de noi cardinali. Decizia a fost primită cu bucurie în rândul prelaţilor şi credincioşilor din România. 
Lucian Mureşan s-a născut în urmă cu 80 de ani în comuna Ferneziu, astăzi cartier al municipiului Baia Mare. A fost al zecelea din cei 12 copii ai familiei. Consacrarea ca preot a fost ţinută secretă chiar şi faţă de părinţii săi. A început atunci o activitate în clandestinitate pentru sprijinirea tinerilor care doreau să devină preoţi greco-catolici. Noaptea celebra Liturghia sau spovedea prin sate din nordul Transilvaniei, de multe ori până la epuizare, iar ziua se prezenta la muncă. Ascensiunea sa a continuat şi în anul 1990 a fost consacrat Episcop al Maramureşului. În 1994, a fost numit de către Papa Ioan Paul al II-lea Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba-Iulia şi Făgăraş şi Mitropolit al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. În 2005, a fost ridicat de Papa Benedict al XVI-lea la demnitatea de Arhiepiscop Major.  Lucian Muresan este urmaş al cardinalilor martiri Iuliu Hossu şi Alexandru Todea. Primii doi cardinali ai românilor vin din Transilvania şi au fost ambii deţinuţi politici. Ei au fost urmăriţi de securişti şi, apoi, au fost aruncaţi în temniţele comuniste, întrucât nu au vrut să accepte scoaterea Bisericii Unite cu Roma în afara legii, decizie luată de statul român în 1948. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.