Lucia Pop, muzeograf: Fotografia vs memoria istoriei (II) – „Priviri” din orașul Baia Mare

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare, a publicat o vedere rară din 1870 cu colțul de nord-vest a orașului Baia Mare, care în prim plan cuprinde și vechea clădire a Marelui Hotel, Primăria și muzeul, distruse în incendiul din august 1905.

”Spuneam în prezentarea anterioară că primele fotografii au intrat în colecțiile Muzeului orășenesc Baia Mare în anii 1898-1910 și sunt cele mai vechi imagini fotografice din oraș (donația: Gabor Stoll, decembrie 1898), păstrate în colecțiile Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Remarcam că acestea se completează una pe cealaltă, în ansamblu oferindu-ne o imagine mai puțin cunoscută asupra configurației Pieței Centrale (mai exact a unei jumătăți) la mijlocul secolului XIX (1850 -1860).

Dacă în prima imagine (cea prezentată în urmă cu o săptămână) vedem colțul de nord-est al pieței, în fotografia de astăzi observăm o imagine oarecum „panoramică” a laturii de nord-vest, mai mult de vest.
Ei bine, această fotografie, încadrată de „passpartout” original și cu explicația în limba maghiară (în traducere „Piața, latura de nord-vest”) a fost realizată la distanță de câțiva ani buni de prima, respectiv, prin anii 1870.
Dacă ne uităm cu atenție, pavajul pieței este la fel (pietre de râu) dar piața este acum delimitată de copaci, destul de greu de observat, aceștia apărând într-un plan secund.
În prim-plan sunt oamenii, băimărenii, care au ieșit la plimbare sau sunt în zonă pentru cumpărături etc. Clădirea mare de pe latura de vest a fost construită în anul 1874 în timpul primarului dr. Fésüs Menyhert și se numea „Casina Hotelului Ştefan”. Acest hotel, în acea formă de construcție, a fost martorul unor evenimente frumoase petrecute în zona centrală a orașului despre care vom povesti într-un alt context imagistic”, scrie  Lucia Pop, muzeograf.
Imagine: Zamfir Șomcutean, conservator

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.