Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, legea câinilor fără stăpân, care prevede posibilitatea eutanasierii după ce autorităţile locale consultă populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier. Decizia a fost luată cu 168 de voturi favorabile, 111 împotrivă şi 14 abţineri.Înainte de acordarea votului final, deputatul PSD Aura Vasile a cerut reîntoarcerea proiectului de lege la comisia de administraţie, arătând că există un demers semnat de 57 de parlamentari în acest sens. Propunerea de reîntoarcere la comisia de specialitate a fost însă respinsă de deputaţi cu 159 de voturi împotrivă, 133 de voturi favorabile şi cinci abţineri.Pe 18 octombrie Camera Deputaţilor a decis amânarea votului la legea câinilor fără stăpân, la propunerea liderilor de grup ai Coaliţiei, pentru ca administraţiile locale să adune semnături pentru acest proiect.
Potrivit raportului întocmit de Comisia de administraţie asupra proiectului pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale consultă populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier. Propunerea prevede şi ciparea câinilor, inclusiv a celor care au stăpâni. Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti au obligaţia de a înfiinţa în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.De asemenea, consiliile locale, respectiv CGMB au obligaţia de a amenaja şi de a suplimenta din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru câini.
Câinii vor adăpostiţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. "În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau o combinaţie a acestora, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv CGMB după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective", se arată în proiect.
Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de întreţinere în cuantumul stabilit prin hotărâre de consiliul local.În cazul câinilor nerevendicaţi se prevede posibilitatea adoptării acestora în termen de şapte zile de către persoane fizice, juridice sau de centrele de adopţie înfiinţate de organizaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor.
Lasa un raspuns