Lecţie de istorie la monumentul lui Ilie Lazăr de la Giuleşti

O manifestare dedicată împlinirii a 100 de ani de la deplasarea delegației conduse de Ilie Lazăr la Marea Adunare Națională de Alba Iulia din 1 decembrie 1918 a avut loc astăzi în comuna Giulești. Reprezentanții administrației locale și județene, ai Muzeului Maramureșean din Sighet dar și elevi și cadre didactice au depus coroane de flori la monumentul lui Ilie Lazăr și au vorbit despre contribuția acestuia la înfăptuirea Marii Uniri.

Îmbrăcați în costum popular și cu tricolorul în mână elevii din Giulești au avut parte de o lecție importantă de istorie în fața monumentului lui Ilie Lazăr. ”Suntem aici pentru a sărbători astăzi un mare erou al unirii neamului nostru. O să ținem toți un moment de reculegere în cinstea celui care a fost Ilie Lazăr și va rămâne în continuare în sufletele noastre. Sunt convins că unii dintre dumneavoastră veți afla acum cine a fost acest erou și al cărui nume este afișat pe școala în care vă pregătiți zi de zi”, a spus Laurențiu Batin, primarul comunei Giulești.

”Trăim azi cu multă bucurie un moment deosebit din istoria poporului român și din istoria voastră a tuturor. În 28 noiembrie se împlinesc 100 de ani de când din Giulești au plecat delegați ai Maramureșului la Alba Iulia pentru a consfinți pe veci unirea Maramureșului cu România. Ilie Lazăr s-a născut în acest sat în 12 decembrie 1985 și a fost un copil exact ca voi, un copil neastâmpărat căruia i-a plăcut viața, i-a plăcut cântecul și jocul. Spunea că fete mai frumoase ca în Giulești nu sunt nicăieri în lume”, a adăugat Gheorghe Todinca, directorul Muzeului Maramureșean din Sighetu Marmației.

”Ne-am întâlnit astăzi pentru o lecție de istorie, mulțumim domnului director pentru cuvintele frumoase adrsate în memoria celui care a fost Ilie Lazăr, un corifeu al Marii Uniri. Datorită unor oameni ca și el suntem astăzi într-o țară bogată, într-o țară prosperă, trăim în pace, în liniște și nu putem decât să îl omagiem așa cum se cuvine”, a declarat prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan.

”Eu o să spun atât, că îi mulțumesc lui Ilie Lazăr pentru ceea ce a făcut pentru maramureșeni și pentru România și în fața monumentului lui Ilie Lazăr îmi iau angajamentul că o să las moștenire copiilor și nepoților mei, visul tău. Să fiți mândri că sunteți urmași lui Ilie Lazăr”, a precizat Nicolae Mișulec, consilier județean.

A urmat apoi depunerea de coroane și un moment artistic pregătit de elevii de la școala din Giulești.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.