Jurnalistul de știință Cătălin Beldea a ”vânat”eclipsa parțială de soare, la Baia Mare

Imagini fabuloase surprinse de jurnalistul de știință și vânătorul de eclipse, Cătălin Beldea, la 10 000 de metri înălțime, pentru a vedea o eclipăs de soare. Azi, Cptălin Beldea a fost prezent în Baia Mare, alături de specialiștii în domeniu din Maramureș, pentru a observa eclipsa parțială de soare.

O eclipsă de soare a traversat joi cerul pe o fâşie de aproximativ 500 de kilometri, din Canada până în Siberia, trecând prin Europa. În România, eclipsa a fost doar parţială și mai vizibilă în jumătatea nordică a ţării. Aceasta este prima eclipsă inelară din anul 2021 şi a 16-a din secolul XXI. Cătălin Beldea, cunoscut vânător de eclipse, a fost azi prezent la Baia Mare pentru a observa acest fenomen.

De la șapte ani și jumătate mă ocup cu astronomia. Din 1999 când am avut parte de o eclipsă totală de soare, am reușit să fiu prezent la 12 eclipse totale de soare, pe șase continente. Astăzi avem parte de o eclipsă parțialăd e soare, vizibilă din România. Baia Mare este favorizată din acest punct de vedere. E o magnitudine de 6%, ca să înțeleagă toată lumea”, povestește Cătălin Beldea, editor de astronomie la ”Știință și Tehnică”.

Cătălin Beldea are un bogat portofoliu de fotografii din expedițiile sale astronomice.

În 20 martie, la echinocțiul de primăvară, în 2015, am fost într-un avion special pregătit de cei de la NASA, pentru a surprinde o eclipsă de la o înălțime de 10 000 de metri, deasupra Mării Norvegiei. Imaginea a fost fabuloasă. Am văzut și eclipsa pe un cer aproape negru, și vezi și umbra cum se mișcă pe sub pământ”, își amintește Cătălin Beldea.

Eclipsele de soare, nu sunt tocmai un fenomen rar, explică jurnalistul de științe.

Eclipsele sunt destul de dese. O Eclipsă parțială se întâmplă cam o dată la cinci luni, iar una totală se întâmplă o dată la un an și patru luni. Următoare eclipsă parțială la noi în țară, este la 25 octombrie, 2022, iar totală, în 2081”, explică Cătălin Beldea.

Consiliul Județean Maramureș în parteneriat cu Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare a organizat cu acest prilej, în 10 iunie între orele 10.00 și 15.00, o serie de evenimente avându-l invitat special pe Cătălin Beldea, jurnalist de știință și vânător de eclipse, precum și invitat de onoare pe Sorin Hotea, astronom coordonator SARM Sighet. Cei prezenți la Planetariul Baia Mare au avut posibilitatea  să observe eclipsa parțială prin teleobiective și camere speciale puse la dispoziție de organizatori.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.