VIDEO | Județul Maramureș este pe un trend ascendent în ceea ce privește adopțiile

Județul Maramureș este pe un trend ascendent în ceea ce privește adopțiile, spun reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș.  Anul acesta a fost modificată și legea 273/2004 a adopției, pentru clarificarea și eficientizarea procesului de adopție.

Principalele elemente de noutate promovate prin noua reglementare vizează atât situația familiilor adoptatoare cărora le-a fost prelungită valabilitatea atestatului de la 2 ani la 5 ani, cât și situația copilului pentru care urmează să fie deschisă procedura de adopție.

Toate aceste măsuri au avut în vedere clarificarea și eficientizarea procesului de adopție, astfel încât acesta să devină mai flexibil și să evite șederea nejustificată în sistem a copiilor pentru care s-a decis deschiderea procedurii de adopție și pentru care poate fi identificată o familie adoptatoare.

”În ceea ce privește adopțiile în județul Maramureș, din analiza realizată în ultima perioadă reiese că suntem pe un trend ascendent având în vedere numărul considerabil mai mare de planuri individualizate de protecție care au ca finalitate adopția. Vorbim de aproximativ de 100 de planuri individualizate de protecție din toamna anului trecut și până în prezent. Sunt convins că vom putea menține acest trend ascendant și în urma modificărilor și completărilor aduse la legea 273/2004 privind procedura adopției care au intrat recet în vigoare”, a explicat Adrian Mândru, purtător de cuvânt DGASPC Maramureș.

De asemenea, a fost introdusă posibilitatea ca în situații excepționale, managerul de caz să poată stabili adopția ca finalitate a planului individualizat de protecție, anterior împlinirii termenelor prevăzute de lege, dacă poate justifica în mod temeinic că acest demers este în interesul superior al copilului. Un alt element de noutate este introducerea, pe lângă rudele copilului din cadrul familiei extinse și a persoanelor alături de care copilul s-a bucurat de viața de familie pentru o perioadă de minimum 6 luni, în categoria familiilor/persoanelor care au prioritate la adopție și a celor care au adoptat frați ai copilului sau care se află în procedură de adopție cu un frate al acestuia, în măsura în care acest lucru nu contravine interesului său superior.

”Un alt pachet de măsuri vizează încurajarea familiilor adoptatoare și sprijinirea lor în acest proces, motiv pentru care au fost introduse o serie de stimulente financiare care să susțină decizia unei familii de a adopta. Stimulentele financiare cresc progresiv și vizează susținerea familiilor care adoptă copii de vârstă mai mare, cu handicap, ori care fac parte dintr-un grup de frați. De asemenea, cuantumul concediului de acomodare a fost modificat de la 3,4 ISR (adică 1.700 lei) la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției”, a adăugat Adrian Mândru, purtător de cuvânt DGASPC Maramureș.

Potrivit reprezentanților DGASPC Maramureș, anul acesta avem în județul nostru 11 noi familii sau persoane atestate la care se adaugă alte 11 cereri depuse în vederea eliberării atestatului de persoană sau familie aptă să adopte. În anul 2021 până în prezent s-au înregistrat 23 de sentințe civile definitive privind deschiderea procedurii adopției și în primul trimestru al acestui an sunt 3 încuviințări de adopție internă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.