Jandarmeria din Sighet între 1929-1940

În anul 1929, companiile de jandarmi județene au devenit legiuni, iar brigăzile, regimentele și batalioanele teritoriale de jandarmi au fost desființate, în locul lor fiind înființate inspectoratele. Legiunea de jandarmi Maramureș (cu sediul la Sighet, reședința județului) a fost subordonată Inspectoratului IV Jandarmi Rurali Cluj, iar din 1931, Inspectoratului de Jandarmi Regional Oradea.

Fiecare inspectorat regional avea în subordine mai multe legiuni județene. În anul 1929, Legiunea de jandarmi Maramureș avea în subordine 4 secții de plasă, cu 19 posturi.

Fotografia ilustrează reconstituirea unui delict din perioada interbelică, unde avem un jandarm rural, trupă în termen sau reangajat, din județul Maramureș, din perioada 1929-1931. Acesta are uniforma model 1923, de culoare kaki (anul introducerii acestei culori în Armata Regală Română), cu vipuști și numărul de la capelă de culoare bleu-jandarm (albastru deschis), iar petlițele (însemnele de la guler) bleu-jandarm cu margini roșii. Numărul indică apartenența la Inspectoratul 4 Jandarmi Rurali. Inițial, în 1929 au fost 7 inspectorate regionale de jandarmi, apoi, din 1931, 11 inspectorate, pentru tot teritoriul României.

Dacă între 1923-1929 gradele inferioare din jandarmerie aveau literele CJ (de la Corpul de Jandarmi) și numărul regimentului, între 1929 și 1931 au avut doar cifra inspectoratului.

Nicolae Adrian Alexe, muzeograf CNM ASTRA din Sibiu
Foto: Colecția Muzeului Maramureșan, atelierul foto Kabat Emil.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.