ISTORIE LOCALĂ: „Priviri” din orașul Baia Mare (V) – Piața centrală într-o zi de târg

În postarea anterioară publicată de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare, Lucia Pop, muzeograf a venit în fața dumneavoastră cu imaginea pieței centrale, latura de sud, într-o zi obișnuită. De data aceasta, vă prezintă imortalizarea panoramică a unui târg băimărean în plină desfășurare, în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea.

Fotografia este excepțională din mai multe considerente care, după părerea noastră, ne duc mai mult în direcția priceperii fotografului (anonim) care a fost fără îndoială un maestru în meseria sa. Folosindu-se de un aparat foto cu burduf a realizat o superbă imagine panoramică care cuprinde mai mult de jumătate (jumătatea dinspre nord-est-sud) a pieței centrale, chiar dacă vorbim despre două imagini meșteșugit alipite de autor.

De unde a fost realizată fotografia este o altă problemă. Panorame frumoase au fost imortalizate de-a lungul timpului din turnurile bisericilor din zona centrală. În partea de vest a orașului nu existau biserici; așadar, singurul loc de unde s-a putut realiza această panoramă a fost edificiul impunător („hotelul mare”) de pe latura de vest.

Acestea fiind spuse, probabil vă întrebați de când și până când s-au desfășurat în acest spațiu din zona veche a orașului nostru, târgurile, care, pe de o parte, le ofereau băimărenilor cele necesare traiului zilnic, pe de altă parte erau importante piețe de desfacere pentru comercianții veniți din alte părți spre a vinde/cumpăra diferite mărfuri. Ei bine, vorbim despre o perioadă lungă de peste 500 de ani, perioadă în care orașul Baia Mare a devenit treptat un important centru comercial.

Din secolul al XIX-lea în oraș mai existau și alte piețe cum ar fi „piața mică” (azi, Piața Păcii) unde era locul special al „vânzătorilor de oale”

Lucia Pop, muzeograf

Foto: Zamfir Șomcutean, conservator

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.