ISTORIE LOCALĂ: Complexul Astronomic într-o carte poștală

Carte poștală ilustrată. Necirculată. Descriere: România, Baia Mare – Complexul Astronomic; Editura Sport-Turism; Număr catalog: EST10873; Foto: A. Cristescu. Donație: Andrei Avram – muzeolog.

Bine îngrijită de colecționarul care a achiziționat-o într-un lot mai mare de asemenea exemplare, interesant, scrise, dar netimbrate și netrimise, vederea este surprinzătoare.

Exemplarul a reținut urmele timpului asupra sa și are o compoziție excelentă de culoare, fața fotografiei color fiind doar ușor laminată, iar verso-ul având o impresiune ulterioară tipăririi, respectiv prețul modificat cu valoarea de 1,50 LEI, alături de un dreptunghi negru imprimat ce acoperă vechiul preț.

Data estimată a tipăririi este, potrivit donatorului, anul 1980, plus sau minus 2-5 ani, considerând însemnările ulterioare tipăririi și că, de obicei, vederile erau publicate în comenzi cu tiraje mari, rezultând stocuri de fond, distribuite sau vândute în perioade îndelungate.

Sunt, desigur, câteva semne de întrebare care, cu timpul, vor căpăta răspunsuri. Elementele frapante par a fi: jardinierele cu flori din holul principal, panourile expoziționale la intrare, stânga și fundal; structura deschisă în zona de acces a fațadei, realizată din metal și sticlă, persoana care coboară treptele, ținând pe după umăr o haină; peretele nordic al planetariului cu deschidere în fereastră largă (e vizibilă și din exterior, de dincolo de Săsar, în fotografia Agerpress legată de inundația din 1970).

Fotografia este realizată dintr-un unghi complicat (aproape de firul ierbii), care să permită încadrarea atât a planetariului, cât și a turnului observatorului. Bogăția vegetației din curtea planetariului a creat întotdeauna dileme celor ce au dorit să fotografieze clădirea (mai ales vara și toamna), dar – pe de altă parte – a reprezentat și o barieră naturală în fața luminii artificiale.

Crișan Petru Ciprian – muzeograf

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.