Azi, 27 octombrie a fost avizat declararea stării de alertă la nivelul județului Maramureș în ceea ce privește gestiune deșeurilor în urma solicitării avizului, iar deșeurile pot fi transportate în Oradea, a comunicat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș printr-un live.
În octombrie 2020, când Ionel Bogdan a preluat conducerea Consiliului Județean Maramureș, era un depozit temporar cu o autorizație expirată și cu o prelungire a Comitetului pentru Situații de Urgență Județean de depozitare.
S-a luat decizia de a duce deșeurile în alte județe, în localități ca Oradea, Târgu Mureș, Odorheiu Secuiesc. În acest an Oradea nu a mai putut să prelungească contractul și s-a mers pe Târgu Mureș, până la atingerea cantității de deșeuri contractată. Capacitatea la Bistrița este de 1000 tone/lună, iar județul Maramureș are nevoie de depozitarea a 4000 tone de deșeuri pe lună. S-a reușit un accept din Brașov, unde din păcate decizia ADI la nivelul județului Brașov a fost să nu primească deșeuri din Maramureș.
Soluția pe care a găsit Ionel Bogdan, a fost declararea stării de alertă la nivelul județului Maramureș în ceea ce privește gestiunea deșeurilor. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a avizat prin Hotărârea nr.45/2022, declararea stării de alertă la nivelul județului Maramureș și s-a stabilit că deșeurile pot fi transportate timp de 6 luni în Oradea, la depozitul Eco Bihor.
În paralel se lucrează la soluții alternative pentru rezolvarea problemelor care pot apărea și rezolvarea problemei tratării mecanico-biologice în județul Maramureș.
Pentru transportul deșeurilor, Drusal va folosi utilajele pe care Consiliul Județean Maramureș le are în dotare, și nu va folosi utilaje închiriate la dublu preț.
Instituția Prefectului-Județul Maramureș va raporta lunar la Departamentul pentru Situații de Urgență stadiul îndeplinirii măsurilor pentru revenirea la starea de normalitate.
Lasa un raspuns