IOHANNIS: România și-a asumat noi angajamente în domeniul securității nucleare

IOHANNIS: România și-a asumat noi angajamente în domeniul securității nucleare

 Trimisul special al AGERPRRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri la Washington că România și-a asumat patru angajamente noi în domeniul securității nucleare, între care implementarea unui sistem pilot de depistare a circulației materialelor radioactive și o nouă contribuție la fondul de securitate nucleară al AIEA.

"Am anunțat o serie de noi angajamente pe care România și le-a asumat cu acest prilej, și anume: unu — consolidarea capacităților naționale pentru investigații criminalistice în domeniul nuclear, doi — îmbunătățirea transportului materialelor nucleare și radioactive prin implementarea unui sistem pilot de depistare a circulației și transportului substanțelor radioactive, trei — dezvoltarea și implementarea unui curs național de training pe tema culturii securității nucleare și patru — o nouă contribuție voluntară la fondul de securitate nucleară al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA)", a spus șeful statului, după Summitul securității nucleare.
El a precizat că în cadrul summitului s-a referit și la provocările de securitate cu care se confruntă regiunea Mării Negre, punctând că acestea sunt relevante în contextul discuției despre întărirea securității nucleare și prevenirea terorismului nuclear.
"Cred că regiunea Mării Negre este crucială nu doar pentru securitatea regională, ci și pentru cea euroatlantică în ansamblu. Din acest motiv, am pledat pentru ca regiunea să beneficieze de o atenție specială în arhitectura de securitate și pentru o intensificare a cooperării strategice pe acest palier", a spus Iohannis.
El a subliniat că este foarte important că România are un program clar și face parte din grupul restrâns al statelor cu capacități nucleare relevante posesoare ale întregului ciclu al combustibilului nuclear.
"Odată cu dezvoltarea ciclului complet, o țară poate să învețe, se creeze pe parcurs expertiza necesară pentru fiecare etapă în parte, începând de la chestiuni simple — mineritul, — până la chestiuni complicate — transportul, utilizarea, depozitarea după utilizare. România este una dintre țările, nu foarte multe, care chiar are această expertiză", a completat Klaus Iohannis.
Șeful statului a indicat că, în urma summitului, a fost convenit un comunicat care se concentrează pe etapele ulterioare de menținere a impulsului politic pe tema securității nucleare. El a arătat că la acest comunicat au fost anexate cinci planuri de acțiune dedicate rolului organizațiilor și inițiativelor naționale active în domeniul securității nucleare.
"Statele participante au confirmat la cel mai înalt nivel voința politică de a continua eforturile în domeniul securității nucleare și prevenirii terorismului nuclear. Am convingerea că mesajele și acțiunile țării noastre exprimate sau reconfirmate la Washington vor contribui la menținerea profilului internațional al României de stat cu o politică nucleară responsabilă și recunoscută ca atare în plan internațional", a afirmat Iohannis.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.