IOHANNIS: România agreează măsurile în cazul migranților, însă cu respectarea legislației europene și a caracterului voluntar al relocării

IOHANNIS: România agreează măsurile în cazul migranților, însă cu respectarea legislației europene și a caracterului voluntar al relocării

 Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, înainte de plecarea la Bruxelles, că România sprijină măsurile care vor fi discutate în Consiliul European cu privire la Turcia, în vederea opririi fluxului migraționist.

El a indicat că la Consiliul European se vor discuta propuneri suplimentare, care vor veni să ajute și Turcia și UE în cazul migranților.
"Aceste solicitări cu siguranță că vor fi dezbătute după părerea noastră destul de intens. România sprijină aceste măsuri și suntem de părere că Turcia trebuie ajutată pentru a-și îndeplini rolul pe care și l-a asumat — acela de a opri fluxul migraționist în special spre Grecia", a spus președintele Iohannis. 
Șeful statului a precizat că măsurile în cazul Turciei au fost prezentate săptămâna trecută în cadrul summitului de la Bruxelles și că acestea se referă la felul în care migranții vor fi retrimiși în această țară și aduși în țările din UE "într-un proces mult mai bine controlat". 
"Pentru a putea îndeplini această sarcină, Turcia a solicitat o majorare a sprijinului financiar din partea UE și această chestiune va fi de asemenea dezbătută. România agreează aceste măsuri, însă cu respectarea legislației europene în materie și cu respectarea — aici trebuie să subliniem de două ori — caracterului voluntar al relocării, a resettlement-ului, practic a preluării migranților din Turcia și relocarea lor într-o țară din UE", a afirmat Iohannis. 
Președintele a arătat că aceste chestiuni vor conduce la discuții în Consiliul European în contextul în care există un mecanism adoptat anul trecut în consiliul JAI. "Acest mecanism va fi parțial aplicat se pare — este propunerea — și pentru a aduce migranții din Turcia în Europa. Nu sunt lămurit de toate detaliile, de aceea nu vreau să insist, dar am vrut să înțelegeți cam care sunt problemele care vor fi dezbătute mult mai intens decât altele", a completat șeful statului. 
Consilierul prezidențial Leonard Orban îl însoțește pe președintele Iohannis la Bruxelles. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.