Investitori britanici: Corupţia, una dintre principalele probleme în România

Investitori britanici: Corupţia, una dintre principalele probleme în România
Principalele probleme ale investitorilor britanici în România sunt lipsa strategiilor pe termen lung ale partenerilor locali, infrastructura şi corupţia, fiind "scandalos" că aceasta din urmă afectează activităţi curente, precum serviciile medicale, afirmă şeful Camerei de Comerţ Româno-Britanice. "Cred că este scandalos să trebuiască să dai mită pentru un doctor. (…) Este inacceptabil ca pentru acţiunile de rutină să fie nevoie să dai mită", a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Raymond Breden, noul preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Britanice (British Romanian Chamber of Commerce, BRCC).El a afirmat că primeşte plângeri din partea membrilor BRCC privind cazuri de corupţie în România şi că nivelul corupţiei nu s-a schimbat în ultimii ani.
Pe de altă parte, el a spus că natura cazurilor de corupţie a suferit unele modificări. Astfel, dacă până la sfârşitul anului 2006 era solicitată mită pentru introducerea în ţară a unor produse, după 2007 cazurile de corupţie au loc cel mai des la procedurile de achiziţii publice.

El a clasificat corupţia existenţă în două categorii, prima fiind legată de proiectele de investiţii publice, care implică sume mari de bani, şi a doua privind acţiunile de rutină, precum vizita la un doctor.

Legat de subiectul corupţiei, el a arătat că în acest an Ministerul Justiţiei a început să ia o serie de măsuri susţinute pentru stoparea acesteia.

Breden a adăugat că în prezent corupţia nu mai este acceptată faţă de anii trecuţi când, deşi cazurile erau cunoscute, opinia generală era că nu se poate face nimic.

Printre avantajele României pentru investitorii britanici, preşedintele BRCC a nominalizat costurile reduse cu forţa de muncă, mărimea şi potenţialul pieţei şi spiritul antreprenorial.

Şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a adus în discuţie, recent, problema corupţiei, afirmând că unele companii americane care au investit în România se plâng că oficiali români le cer mită.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.