Investiții la Spitalul Municipal Sighet

S-a semnat, ieri, contractul de finanțare din fonduri europene pentru proiectul “Creşterea siguranţei pacienţilor în Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei prin reabilitarea/ modernizarea/ extinderea infrastructurii electrice, de ventilare şi tratare a aerului, infrastructura de fluide medicale si Instalarea de sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii si în cazul depăşirii concentraţiei maxime admise de oxigen”, proiect depus de Municipiul Sighetu Marmației în parteneriat cu Spitalul Municipal Sighet, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Obiectul investiției îl constituie creșterea siguranței pacienților în cadrul Spitalului Sighetu Marmației, prin:

  • Reabilitarea și extinderea instalațiilor electrice existente, inclusiv cele pentru fluidele medicale și amplificarea instalațiilor de ventilare și tratare a aerului
  • Detectarea, semnalizarea și alarmarea în caz de incendiu
  • Detectarea, semnalizarea și alarmarea în cazul depășirii concentrației maxim admisibile de oxigen

Investiția va asigura:

  • Siguranța în exploatare și evitarea evenimentelor neprevăzute, cauzate de posibile defecțiuni ale instalațiilor electrice existente;
  • Continuitatea în alimentarea cu energie electrică;
  • Reducerea riscurilor de producere a incendiilor și asigurarea intervenției operative pentru limitarea și stingerea incendiilor și în vederea evacuării și protecției persoanelor.
  • Eficientizarea costurilor privind exploatarea instalațiilor electrice;

Investiția cuprinde 5 corpuri de clădire ale Spitalului: Ortopedie-Oftalmologie-ORL, Chirurgie, Maternitate, Pneumologie, Neurologie.

Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei deservește o populație de 104.410 locuitori, conform deciziei DSP de alocare a serviciilor de sănătate din localitățile județului Maramureș, dar pentru patologia de boli infecțioase deservește o populație de peste 140.000 locuitori, ținând cont de faptul că la nivelul județului există doar două secții de boli infecțioase, respectiv Baia Mare și Sighetu Marmației. La populația deservită pe baza adresei de domiciliu se mai adaugă turiștii și oameni aflați în tranzit, precum și pacienții psihiatrici diagnosticați și cu Covid.

Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei deține aparatura necesară pentru a diagnostica și trata pacienții, însă, din cauza stării de uzură fizică și a suprasolicitării reţelelor de gaze medicale şi a celor de energie electrică, există un risc major pentru viaţa şi sănătatea pacienţilor internaţi.

Totalul investiției în cadrul acestui proiect se ridică la suma de 10.538.403,08 lei, iar perioada de implementare este de 22 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.