Invenţia mult aşteptată! Ciocolata care nu îngraşă

Invenţia mult aşteptată! Ciocolata care nu îngraşă

O echipă de cercetători britanici a creat un nou tip de ciocolată, în care jumătate din conţinutul obişnuit de grăsimi al acestui aliment a fost înlocuit cu suc de fructe, pentru gurmanzii care se tem să nu se îngraşe.

Echipa de chimişti de la Universitatea din Warwick a petrecut mai multe luni pentru a perfecţiona acest tip de ciocolată, pentru a avea un gust cât mai asemănător cu cea obişnuită. La final, ei spun că au reuşit să obţină şi textura ciocolatei cu această reţetă, însă gustul este şi fructat, potrivit dailymail.co.uk.

Doctorul Stefan Bon, principalul autor al studiului, publicat în Journal of Materials Chemistry, a spus: "Tuturor ne place ciocolata, dar, din păcate, ştim cu toţii că multe batoane de ciocolată au un conţinut mare de grăsime. Şi totuşi grăsimea este cea care atribuie ciocolatei senzaţiile de răsfăţ pe care le doresc oamenii – textura mătăsoasă, felul în care se topeşte în gură, dar şi în care o poţi rupe cu mâna. Am găsit o cale de a păstra toate aceste lucruri care fac ciocolata «ciocolatie», dar cu suc de fructe în loc de grăsime".

Bon mai spune că experimentul chimiştilor de la Warwick este doar începutul încercărilor de a face ciocolata mai sănătoasă şi speră că industria va prelua metoda pe care ei au dezvoltat-o pentru a face batoane de ciocolată gustoase şi cu un conţinut scăzut de grăsime.

Mai exact, cercetătorii au înlocuit o mare parte din untul de cacao şi grăsimile din lapte care se regăsesc în compoziţia ciocolatei cu picături de suc, de portocale şi merişoare, având mai puţin de 30 de microni în diametru. Pe acestea le-au amestecat cu lapte, dar şi cu ciocolata neagră, prin procedeul cunoscut drept emulsia Pickering.

Pentru a evita gustul fructat al produsului final, există posibilitatea de a folosi apă şi puţin acid ascorbic (vitamina C), în loc de suc.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.