VIDEO | Inundații în 26 de localități maramureșene

Fenomenele meteorologice periculoase și ploile torențiale au contribuit la formarea de torenți pe versanți și la creșterea nivelurilor văilor și pâraielor. Au fost depășite pragurile de precipitații la mai multe stații hidrometrice – Moisei, Cavnic, Baia Sprie, acumularea Strâmtori Firiza, iar unele râuri au atins cota de atenție – Vișeu, Firiza, Cavnic, Iza, Lăpuș.

Văile și pâraiele de pe raza a 11 unități administrativ-teritoriale – Baia Sprie, Cernești, Baia Mare, Șișești, Ulmeni, Strâmtura, Bogdan Vodă, Rozavlea, Dragomirești, Bârsana și Poienile de Sub Munte -, UAT-uri cuprinzând 26 de localități,  s-au revărsat și au afectat curți și anexe, infrastructura rutieră, terenuri arabile, dar și apărări de maluri.

”Pompierii militari din Vișeu de Sus și Bogdan Vodă au intervenit cu autospecialele din dotare și cu motopompe pentru evacuare apelor din subsoluri și curți din șase gospodării inundate în localitățile Strâmtura, Vișeu de Sus și Vișeu de Jos. De asemenea, comitetele locale pentru situații de urgență au acționat pentru deblocarea căilor de acces inundate, curățarea drumurilor de aluviunile transportate de șuvoaiele de apă. Angajații de la drumuri județene au decolmatat șanțurile și rigolele de pe mai multe tronsoane. Echipaje de poliție au asigurat fluidizarea traficului rutier în zonele inundate și au sprijinit intervenția echipelor pentru eliminarea efectelor negative produse de inundații”, a spus președintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan.

Scurgerile de pe versanții și apele revărsate ale văilor și pâraielor au inundat trei subsoluri, 26 de anexe gospodărești, 112,5 hectare de teren arabil, 5 hectare de pășuni și fânețe. Șuvoaiele de apă au transportat aluviuni, material lemnos, pietriș care au colmatat cinci fântâni și au afectat 0,3 km de drum județean, 10,7 km de drumuri comunale, 55,7 km de străzi și ulițe, 6,52 km de drumuri agricole, 2 km de drumuri forestiere. Ape învolburate au colmatat și distrus un podeț, o punte pietonală, respectiv au afectat cinci poduri și 15 podețe. Creșterea debitelor și nivelurilor cursurilor de apă au produs eroziuni de mal pe o suprafață de 20 km, respectiv au afectat 0,5 km de apărare de mal.

Situația centralizată a pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase a fost transmisă la nivel central, iar verificarea și evaluarea obiectivelor afectate de inundații vor fi verificate de echipe mixte, stabilite prin ordin al prefectului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.