Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare organizează, vineri, 7 februarie, între orele 18.00 – 22.00, în curtea instituției de pe strada George Coșbuc, nr.16, observații astronomice, în cadrul unui eveniment dedicat planetelor vizibile pe cerul de seară în această perioadă. Accesul va fi gratuit, singura condiție fiind îmbrăcămintea corespunzătoare unei seri răcoroase.
În seara de Vineri, 7 februarie 2025, planeta Venus va atinge cel mai înalt punct pe cer (36 grade) în cadrul aparițiilor sale de seară din 2024 – 2025.
Vom avea pe cer și Luna (Primul Pătrar în 5 februarie, acum optimizată pentru observare), Jupiter și Marte, vom privi spre măreața constelație Orion, cu perlele sale ”deep-sky”, vom cerceta mai de aproape Sirius și Procyon, iar planeta Uranus ne va lansa provocarea de a-i studia inelele.
Toată lumea știe să diferențieze pe cer planetele de stele, pentru că stelele scintilează, clipesc, pe când planetele nu, planetele ”hoinăresc” printre stele, pe aproape aceeași ”linie a vieții” lor, în planul ecliptic, pe ecliptică, ca și Soarele. Provocarea este de a descoperi conexiunea strânsă dintre știință și cultură, iar această exercițiu constă în vizionarea (disponibilă din oră în oră) spectacolului digital, ”Space Opera”, prin intermediul căruia, în ambianța muzicii simfonice, puteți descoperi lucruri care, poate, nu v-au atras atenția în trecut.
Seara de vineri este și una a discuțiilor libere despre alinieri de planete, despre comete, astrologie, constelații, astro-fotografie și multe alte subiecte, cum ar fi legătura între știință, cultură și educație. Nu va fi nici loc și nici timp de plictiseală. Parcul tematic în aer liber dedicat sistemului solar va fi disponibil în nocturnă, iluminat sugestiv, iar printre invitații speciali ce se vor afla în apropierea telescoapelor, îi menționăm pe prof. Vasile Pop și Eduard Andrei Mociran, doi colaboratori și prieteni importanți ai planetariului băimărean.
Lasa un raspuns