Instituţiile maramureşene au încheiat un protocol pentru prevenirea şi combaterea furturilor de bunuri din patrimoniul naţional cultural

Instituţiile maramureşene au încheiat un protocol pentru prevenirea şi combaterea furturilor de bunuri din patrimoniul naţional cultural

 La iniţiativa Instituţiei Prefectului-Judeţul Maramureş a fost semnat astăzi, 2 august a.c.,  de către un Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional un protocol pentru prevenirea şi combaterea furturilor de bunuri care fac parte sau sunt susceptibile să aparţină patrimoniului cultural naţional.  
 Protocolul prevede stabilirea de acţiuni pentru identificarea şi fotografierea bunurilor de cult mobile, cu valoare culturală patrimonială,deţinute de către locaşurile de cult ortodoxe din judeţul nostru; actualizarea inventarelor administrative a bunurilor culturale şi constituirea unei baze de date comune cu bunurile din patrimoniul naţional şi transmiterea acesteia la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră şi Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale. De asemenea, a fost constituit un grup de lucru care urmează să identifice bunurile culturale susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional. Calitatea de bun cultural susceptibil de a face parte din patrimoniul cultural naţional se va stabili, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, după efectuarea expertizei generale de către specialişti în domeniu. 
 Subprefectul Gyöngyike Böndi a spus: „Iniţiativa reprezintă o preocupare permanentă a noastră de protejare a patrimoniului cultural naţional care există în Maramureş.. Încercăm prin acest protocol să identificăm bunurile existente sau cele susceptibile a face parte din acest patrimoniu din dorinţa de a le proteja şi a preveni acţiunile unor persoane care intenţionează să profite şi să scoată din ţară obiecte de cult sau alte bunuri cu valoarea patrimonială pentru a le vinde unor persoane care se ocupă cu comercializarea peste graniţă”.
 Fiecare obiect cu valoare culturală patrimonială naţională va fi fotografiat şi înregistrat în format electronic la nivelul fiecărei instituţii bisericeşti identificată ca deţinător de asemenea bunuri. Pentru stabilirea măsurilor de securitate şi conservare, persoanele responsabile din fiecare locaţie vor fi informate despre obligaţiile care le revin pentru asigurarea acestor bunuri, în conformitate cu prevederile Legii 333/2003 privind paza obiectivelor bunurilor, valorilor şi protecţia persoanei, respectiv HG nr.1546/2003 pentru aprobarea normelor de conservare şi restaurare a bunurilor culturale mobile clasate.
 O altă măsură stabilită prevede încheierea de procese verbale prin care se aduce la cunoştinţă celor responsabili obligaţia de a instala sisteme de alarmare în locaţiile unde există bunuri din patrimoniul cultural naţional, în funcţie de posibilităţile şi resursele financiare ale fiecărei instituţii.
 Grupul de lucru nominalizat se întâlni şi analiza trimestrial situaţiile apărute pe această problemă sau oricând este nevoie, a mai adăugat subprefectul de Maramureş.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.