Inițiativă USR PLUS pentru Educație: salarii mai mari în învățământul preuniversitar

Cristian Brian, deputat USR PLUS Maramureș, alături de colegii din grupul USR PLUS pentru Educație, a propus o inițiativă legislativă pentru creșterea cu 25% din salariul minim a tuturor salariilor de bază pentru personalul din învățământul preuniversitar, începând din anul școlar 2022-2023.

În condițiile actuale, un profesor debutant nu poate duce un trai decent și, consecință firească, numeroși potențiali profesori, tineri și bine pregătiți, nici nu iau în considerare această opțiune de carieră. În prezent, un profesor debutant câștigă 1.985 de lei net, adică puțin peste 70% din valoarea coșului minim de consum.
Nivelul de salarizare demotivant a generat exodul din ultimii ani al personalului calificat și a condus la creșterea vârstei medii a corpului profesoral, transformând cariera didactică într-una neatractivă pentru tinerii cu vocație.
Cristian Brian a explicat ce au propus începând cu anul școlar 2022-2023:
1. Salariile de bază ale debutanților cresc practic cu peste 30%, prin creșterea tuturor salariilor din sistem cu 25% din salariul minim;
2. Măririle sunt corelate cu coșul minim, pentru ca un profesor debutant să fie sigur că intrând în învățământ își poate acoperi cheltuielile de bază și poate trăi decent;
3. Salariile de bază ale profesorilor aflați spre finalul carierei, ce au obținut gradul I didactic cresc cu 16%;
4. Aplicând această creștere uniformă (25% din salariul minim), creșterea salariului personalului auxiliar este în jurul a 30%, iar creșterea pentru directori și inspectori este de aproximativ 10%.
 În total, 42 de parlamentari USR, 22 de senatori și 20 de deputați s-au alăturat demersului nostru.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.