Inițiativa Fără Penali în funcții publice este constituțională

Curtea Constituțională a luat azi o decizie care arată încă o dată că inițiativa „Fără Penali” a Uniunii Salvați România trebuie să fie în Constituție. „Fără Penali” este dorința a 1 milion de români care vor o Românie îndreptată spre dezvoltare, iar primul pas este ca în fruntea țării să nu mai fie persoane condamnate penal pentru fapte de corupție. Ne exprimăm încrederea că va fi votată și sprijinită de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemeni cetățenilor care au semnat inițiativa, transmite președintele USR Dan Barna.

După pronunțarea Curții Constituționale, inițiativa va intra în circuitul parlamentar, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senat, urmând ca apoi să se organizeze un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum și vot majoritar.

Decizia CCR este o confirmare a ceea ce știam de la început, și anume că inițiativa respectă toate reglementările naționale și internaționale legate de drepturile omului. Mai mult, această decizie creează un precedent în Europa. Este posibil ca astfel de legi să apară și în alte țări din Europa, cum ar fi Italia, Bulgaria sau Ungaria, transmite președintele grupului de inițiativă, avocatul Mihai Badea.

Inițiativa „Fără Penali în funcții publice” a strâns peste 1 milion de semnături, la Parlament au fost depuse 950.000 de semnături, dintre care 830.000 validate de către primării.

Deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, a declarat: „Curtea Constituțională ne-a confirmat că inițiativa „Fără penali în funcții publice” respectă limitele Constituției. Este o victorie împotriva tuturor derapajelor nedemocratice fără precedent ale grupării PSD-ALDE. Decizia de azi legitimează voința celor 1 milion de semnatari. Mulțumesc celor aproape 35.000 de maramureșeni care s-au exprimat împotriva ocupării funcțiilor publice de către persoane condamnate penal definitiv pentru fapte de corupție. Acum, inițiativa merge în Parlament pentru a fi votată. Vom vedea dacă aceștia vor asculta de voința românilor cinstiți sau își vor apăra interesele individuale.”

Președintele USR Maramureș, Dan Ivan, a spus: „Ceea ce în alte părți ale lumii civilizate este o normalitate, în România a necesitat semnăturile a 1 milion de cetățeni și efortul susținut al unei formațiuni politice care pune pe primul loc integritatea. Începând de astăzi suntem mai aproape cu un pas de intrarea în normalitate, prin avizul de constituționalitate primit de inițiativa #FărăPenali. ”Fără Penali în funcții publice” este mesajul transmis în mod repetat de USR în Parlamentul României – forul suprem de reprezentare al românilor, acaparat, condus și controlat la acest moment de un condamnat penal. ”O Românie fără penali și fără hoție” este dorința majorității românilor și este mesajul pe care Alianța 2020 USR-PLUS îl transmite acum celor care de 30 de ani conduc destinele acestei țări. În 26 mai vă invit să mergeți la vot și să optați pentru ”O Românie fără penali și fără hoție”.”

USR Maramureș

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.